Smerter over hofteknoken

Spørsmål

Jeg har vært plaget med bursitt i begge hofter, verst høyre side. Har tidligere fått både trykkbølgebehandling og kortisonsprøyter med lite effekt. Sist jeg var gjennom denne behandlingen var før påske. Jeg tror selv det var 3 mnd sykemelding og lite belastning som gjorde meg bedre. I sommer har det vært overkommelig, mest bare vondt ved mye belastning, men smertefri i hvile. Nå er det desverre blitt verre igjen. Det er vondt både å gå og sitte på stol. Og jeg har begynt å få "tannpineverk" i høyre hofte. Det er uaktuelt med mer trykkbølgebehandling og kortison, og det er jeg enig i. Jeg skal nå få prøve strøm, ultralyd, tøying og øvelser. Men jeg er redd dette bare vil koste meg enda mer økonomisk uten at det hjelper. Jeg ser heller ingen vits i ny sykemelding når det ikke gjør meg helt bra. Så er det egentlig noe jeg kan gjøre? Har forstått at kirurgi er veldig sjeldent. Er det lite hjelp i? Jeg har ikke klart å ligge/sove på høyre side på et år nå. Det er veldig slitsomt å gå rundt med dette. Jeg har aldri vært i MR eller CT, legen min overlater alt til fysioterapautene.

Kvinne 49

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Det er laget en samlebetegnelse for smerteplager fra denne regionen - "greater trochanteric pain syndrome" - som omfatter irriterte slimposer og smerter fra senefester i dette området. Kunnskapen om dette, behandlingen, og ikke minst den vitenskapelige dokumentasjonen for ulike behandlinger, er ganske tynn. Mange ender som deg opp med å gå til fysioterapeuter eller andre behandlere.


Det finnes dog noen oppsummerende artikler skrevet om denne tilstanden, og du har faktisk vært innom alle de behandlingsforslag som der trekkes frem. Det kan tyde på at trykkbølgebehandling er litt mer effektivt enn steroinjeksjoner i den mer akutte fasen, og at trening med fysioterapeut, kan gi bedre resultat på den måten at den bidra til å forhindre tilbakekomst av plagene. Som du selv antyder, har man ikke kunnet finne god dokumentasjon på kirurgiens plass i denne behandlingen.


Det jge ville har startet med nå, er å undersøke om diagnosen er riktig. Start med et vanlig røntgenbild av hoftene, suppler med MR hvis d røntgen ikke viser noe, og sørg for at fastlegen henviser deg videre til en ortoped.


Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-