Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og ubehag fra ulike ledd og regioner

Spørsmål

Hei. Jeg har lenge lagt merke til mye klikkelyder i så å si alle ledd i kroppen, med medførende ubehag som stivhet og noen ganger smerter. De siste ukene har jeg hatt mye smerter i anklene etter en fjelltur. Det startet i anklene, også har det spredt seg til de fleste ledd det siste halve året. I starten var det bare klikke og knirke lyder en gang iblant uten smerter, men det har utviklet seg til oftere klikk flere steder, med stivhet og noen ganger smerter. Føler meg veldig stiv om morgenen, men aktivitet gjør det som regel bedre, bortsett fra det er mye klikking under visse bevegelser. For eks. Klikker begge albuene og skuldre for hver pushups, og anklene hvert eneste trappetrinn når jeg går i en trapp. Det er ankler og albuer som er verst, men har det også i knær, hofter, skuldre og håndledd. Var redd for at det skulle være en revmatisk syldom, men var hos legen og tok en mr (bilde er festet) av anklene som bare viste senebetennelse og ingen leddsykdommer. Siden anklene er værst så er det heller ikke noe grunn til å tro at det er noe artrose eller leddgikt i andre ledd ifølge legen. Men det som mr viste for anklene, er også et problem i andre sener(spesielt i albuer). Følte at jeg ikke fikk et tydelig svar hos legen. Og følte han ikke tok det noe alvorlig, selv om det har plaget meg lenge nå. Så lurer da på hvordan det kan ha seg at jeg har senebetennelse i nesten alle sener? Og hva jeg kan gjøre med det. Fikk utskrevet naproxen, det hjelper, men har lite tro på at betennelsedempende vil fjerne problemene mine, og at det ikke blusser opp igjen med en gang jeg slutter. Det er forresten ingen hevelse eller rødhet. Legen tok også en blodprøve som ikke viste noe. Jeg er en aktiv person som elsker å trene, men har i det siste blitt mye mer tilbakeholden på trening fordi jeg er redd for å gjøre noe skade.

Mann 22
Svar

Hei!


Knepp og klikkelyder er ikke så uvanlig. Det som er mer uvanlig, er at du beskriver dette fra så mange ulike regioner og ledd. Hos noen vil bindevevet være svært ettergivende. Dette tillater sener og ledd å arbeide utenfor sine vanlige leddutslag og vektorer, og dette kan gi en mye mer generell tilbøyelighet til slike lyder og fysiske fenomen.


Smertene dine synes også å ramme svært ulike ledd og regioner. Det gjør det også mindre sannsynlig at symptomene skyldes lokale biomekaniske forhold i de ulike leddene, og mer sannsynlig at det heller er en systemisk tilstand. I utgangspunktet vil ikke MR eller blodprøver være nok til å konkludere i fohold til revmatologisk sykdom.


I sum tror jeg du ville profitert på i første omgang bli vurdert av en revmatolog. Da kan man både ta stilling til om det foreligger ettergivelse i bindevevet, samt få en mer grundig gjennomgang av om det kan foreligge en eller annen form for kronisk betennelse i eller inn mot leddene.


Lykke til!