Smerter og hevelse ved ankelleddet

Spørsmål

Nummen, prikking i føtter, og fingertupper. Har hatt beinhinnebetennelse i 1 år. Nå er det blitt ømt oppå vrista. Kjennes ut som noe som blokkerer under huden på vrista. Har fått fettkuler på begge bena framfor knokkel på utsiden av foten. Den er noen ganger øm. I tillegg synes jeg at knokkelen stikker mer ut nå enn før. Har vært hos lege, som sier at det ikke er noe som er alvorlig. Jeg er livredd hele tiden, slik at jeg kollapset med panikk før helgen. Jeg er sykemeldt i 50%. Ser ikke ut som det går over. Har av og til følelsesløshet i huden. Er henvist til nevrolog, men det kan ta flere mnd før jeg får time. Legen sier vi kan ikke gjøre mer. Føler at jeg får lite undersøkelse. Tatt masse blodprøver som er fine. Hva skal jeg gjøre. Er redd det er noe mer alvorlig.

Kvinne 51
Svar

Hei! Det er leit å høre at du føler uro omkring alvorlig sykdom. Symptomene som du beskriver er ikke noe typisk faresymptom og jeg er forsåvidt enig med din fastlege at videre utredning ikke gir noen ytterligere informasjon. Hva slags sykdom er det du er bekymret for? Kreft? Det forekommer praktisk talt ikke i og omkring ankelleddet og derfor veldig lite sannsynlig. Hevelsen som bildet viser, skyldes trolig væskeansamling i leddet. Det kan være ledd i reumatisk årsak eller skade mot leddet. Det kan også være ledd i en benhinnebetennelse. Fettkuler er aldri utrykk for alvorlig sykdom, men kan være kosmetisk eller plagsomme og fjernes av den grunn. Nummenhet eller prikkende fornemmelse i huden betyr at nerver ligger i klem eller utsettes for trykk. Det kan være fettkuler, hevelsen i seg selv, eller at det kommer fra ryggen om du har noen plager derifra. Nevrolog vil kunne utrede om nerver ligger i klem, men sannsynligvis er det behov for MR undersøkelse av leddet for å finne årsak. Er du forøvrig frisk? Ingen medisiner eller sykdom som kan relateres til plagene? Du skriver ingen medisiner så antar at svaret er nei. Mitt beste råd er å snakke med fastlegen om MR kan være hensiktsmessig, men det er helt opp til han som kan undersøke deg å ta stilling til dette.