Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter langs brystbeinet i visse stillinger

Spørsmål

Jeg har de siste to månedene hatt smerter/ubehag i brystbenet. Jeg kjenner smertene når jeg strekker armene opp eller bakover, hvis jeg lener overkroppen fram, og hvis jeg trekker pusten svært dypt inn. Utover dette merker jeg det ikke, heller ikke når jeg trener eller anstrenger meg så puls og pust øker. Jeg røyker ikke, og er ellers frisk. Tilstanden har verken blitt bedre eller verre ila disse to månedene. Det er ikke veldig vondt, det kan best beskrives som at det føles som at brystbenet er «forslått». Men jeg har ikke hatt noen skade. Det er ikke vondt når jeg trykker på brystet.

Kvinne 39
Svar

Hei.


Du har ikke stilt noe konkret spørsmål her, så jeg velger å kommentere det du skriver, og gi deg noen råd.

Du er altså en frisk kvinne på 39 år, og du har ubehag i og omkring brystbeinet, og dette utløses i visse stillinger og bevegelser. Og det utløses ikke av fysisk aktivitet, hvilket er bra, for det er et tegn på mulig hjertesykdom. Dette med at det utløses i visse stillinger, taler sterkt for at smertene kommer fra muskel-skjelettsystemet.  Slike ting er svært vanlig, og skyldes ofte spenninger i muskulatur og senefester osv, gjerne langs brystbeinet.

Det du beskriver her, klinger helt klart mest i den retning, og ikke sykdom. Vil du ha denne antatte diagnosen bekreftet, tar du deg en tur til fastlegen for dette. Behandling er forsåvidt ikke nødvendig, men om en ønsker det, så vil fysisk aktivitet generelt sett være gunstig, samt evt et tilpasset program med øvelser som en fysioterapeut kan vise deg. Du trenger i den forbindelse ikke lenger henvisning fra lege for å gå til fysioterapeut, du kan bestille time direkte hos fysioterapeut.

Håper det var et greit og nyttig svar for deg. Ha det bra.