Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i nakke og skuldre i en måned, sannsynlige bløtvevssmerter

Spørsmål

Siden 5.mai har jeg hatt store smerter som startet i nakken og venstre skulder. Den første dagen tenkte jeg at jeg hadde gjort noe jeg har glemt eller sovet dårlig om natten, men 10.mai ble det ekstremt mye verre og jeg bestilte meg akutttime hos legen. Jeg klarte ingenting uten at det strålte ut smerter. Uheldigvis kom jeg til en lege som ikke brydde seg så veldig. Han fikk meg til å gjøre øvelser for å se om det var brudd, og siden han ikke kunne se tegn til brudd brydde han seg ikke mer. Han ba meg øke dosen av Paracet og sa det ville nok gå fort over. Nå er det 8.juni, og det er like ille. Det ligger i nakken og skulderen, men nå stråler det ut til høyre skulder, begge skulderblad og nylig til nedre rygg. Jeg føler svakhet i armen, av og til nummenhet, generell nakkestivhet og i skuldrene (mest venstre) og er veldig øm (stiv i alle retninger og spesielt bøye nakken fremover) og hodepine. Alt er tungt til dags dato. Jeg har heldigvis en jobb der jeg både gjør en del fysisk og sitter ved pc. Så jeg kan veksle når noe gjør intens vondt, men ofte gjør begge delene det. Og hjemme er det vanskelig med daglige gjøremål også. Jeg har begynt å gå til fysioterapeut, som ved første time ikke hadde lyst å undersøke meg mye fordi jeg var så utrolig stiv og øm overalt. Han sa at hele nakken og halsen virket som en stor knute. På andre time undret han seg veldig mye over hva dette kunne være og sa at det var ikke helt sånn han trudde. Hans første tanke før han undersøkte meg var muskelsmerter som ikke ville gi seg, men etter undersøkelse var han ikke så sikker på det lengre. Men han sier ikke så mye om teorier eller idéer om hva han tror. Ved neste time skulle noen andre undersøke meg, og hvis hun tenkte det samme skulle jeg henvises til å ta bilde. Ved siste undersøkelse kjente jeg en intens sviende smerte når han var kommet med ryggsøylen for å undersøke. Jeg blir litt fortvilt over alle smertene som ikke gir seg, kanskje du har en teori. Det har vart lenge nå.

Kvinne 26
Svar

Hei.


Det du beskriver, er en svært vanlig situasjon som enhver lege og fysioterapeut har sett talløse ganger, og som neppe er noe "mysterium" og absolutt ikke noe farlig. Det jeg fremfor noe leser ut av det du skriver, er at du har vært til lege og fysioterapeut som ikke forklarer deg hva dette er, og heller ikke gir deg tilstrekkelig effektive smertestillende. 

Alt her tyder på vanlige, ufarlige muskelsmerter. De blir gjerne verre og sprer seg utover, når en ikke får tilstrekkelig smertestillende, fordi at man ubevisst spenner musklene i de områdene hvor det er vondt. Langvarige muskelspenninger gir krampeliknende tilstander, nedsatt blodforsyning, og en kommer i en ond sirkel av smerter som gir spenninger, som gir mer smerter. 

Behandlingen er sterke nok smertestillende, slik at en får vesentlig mindre vondt, for da klarer man å bevege seg friere, og blodsirkulasjonen kommer igang igjen og krampene løsner, og de onde sirklene stoppes. Når en får sterke nok smertestillende og får mindre vondt, må en gjøre øvelser (spør fysioterapeuten) og gjerne gå turer, hvor en naturlig svinger med armene i skuldrene. 

Det kan godt tenkes at det er muskel-senebetennelse inni bildet her også, for det blir det gjerne ved slike tilstander, men behandlingen er uansett det samme. En kan med fordel bruke smertestillende av den betennelsesdempende typen, som for eksempel Voltaren. Det er viktig å bruke smertestillende regelmessig, og ikke bare ved smertetopper, slik at en bryter disse onde smertesirklene. Er det heller ikke tilstrekkelig, så bør en i kortere periode bruke sterkere smertestillende som for eksempel Paralgin Forte, for å bli kvitt smertene. Det er altså selve det å dempe smertene som er den viktigste behandlingen, for da vil du få musklene igang igjen og kvitt de smertefulle spenningene. 


Det finnes ingen annen spesifikk behandling, hverken ifra lege eller fysioterapeut, men aktive øvelser og kanskje varme og massasje ifra en fysioterapeut kan også fremme tilhelingen.


Jeg ser ingenting i det du skriver her som tilsier at du har nytte av noe bildeundersøkelse, da alt tyder på at dette er bløtvevssmerter, som det kalles. Bløtvev er muskler, sener, slimposer m.v., dvs alt som ikke er bein og ledd.

Dette lar seg ikke ta bilde av. Så det tenker jeg ganske sikkert vil være et blindspor. Oppsøk legen din påny for en grundig klinisk undersøkelse, dvs at legen gjør bevegelsestester med videre, det er det som brukes for å stille diagnoser i slike tilfeller, ikke bilder. Og be legen om gode forklaringer, for uvisstheten om hva det skyldes, gir også ubevisste spenninger i musklene, som igjen forverrer og vedlikeholder denne type smerter. Og fremfor alt må du få sterke nok smertestillende. Hør med legen din om ikke han/hun er enig i at paracetamol 1000 mg x 3 kombinert med Voltaren 50 mg x 3, er en egnet kombinasjon for deg. Det ville jeg ha tatt selv, om jeg var deg. Og skulle det mot formodning ikke hjelpe godt nok, så trenger du noe sterkere som ovenfor foreslått.


Jeg håper og er ganske sikker på at informasjonen her kan være til nytte for deg, og ønsker deg og bedring.