Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i leggene ved turgåing

Spørsmål

Når jeg går tur, enten på asfalt eller i skogen, får jeg smerter i begge leggene foran som føles som innsnevring av muskel.

Kvinne 67
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe spørsmål, så da er jeg litt usikker på hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å tenke litt høyt om dette, og å gi deg noen råd. 

Smerter i tykkleggene / på baksiden, som blir utløst av gange, kan tyde på nedsatt blodtilførsel / åreforkalkning, såkalt "røykebein". Men det har jo ikke du, og evt nedsatt blodforsyning gir ikke smerter slik du beskriver. Derfor kan nok det utelukkes. Atorvastatin kan ha muskelsmerter som bivirkning, så det er en mulig forklaring. Men vi kan ikke trekke noen sikre konklusjoner her og nå, så dersom du ønsker å finne ut av det, må du evt slutte med denne medisinen en stund, f.eks. et par uker, og så se om smertene forsvinner. Diskuter med legen din om det er greit at du gjør en slik test. For de aller flestes vedkommende gjør det ingenting å ikke bruke kolesterolmedisin i en liten periode, for dette er jo utpreget langsiktig behandling, og kolesterolet stiger ikke så  mye på 2 uker. Hvis smertene forsvinner når du prøver deg uten medisinen, og evt kommer tilbake igjen når du starter med den, kan du være rimelig sikker på at det er årsaken. Da vil du isåfall gjerne ta en prat med legen din om du kanskje skulle bytte til en annen type kolesterolmedisin. Videre kan det være smerter fra bevegelsesapparatet, f.eks. knyttet til (over-)belastning, som f.eks. beinhinnebetennelse, noe som en ikke sjeldent ser hos personer som løper veldig mye. 

Håper at denne generelle informasjonen og rådene kan være til nytte. Ha det bra.