Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i korsryggen når jeg sitter

Spørsmål

Hei. Jeg opplever smerter nederst i ryggen når jeg sitter. Jeg har hatt dette i ca 2 mnd. Jeg kjøpte meg en sittering, dette hjalp ikke. Det letter sittingen, men det er fortsatt ømt. Så fort jeg ikke bruker ring er det like vondt igjen. Jeg kan også få smerter når jeg ligger halvveis oppreist i en sofa. Jeg skal nå pendle med tog å starte på skolen. Jeg frykter at dette blir veldig smertefullt. Det kjennes best når jeg sitter rett og når jeg lener meg litt tilbake. Det virker som det sitter fra halebeinet og opp til korsryggen. Hvis jeg selv prøver å trykke med hendene mot området så får jeg ikke vondt. Hvis jeg har sittet en stund og reiser meg, så oppleves område som veldig stivt og ømt, men etter å ha beveget meg litt så kjenner jeg ingen ting, kun når jeg sitter, og smertene kommer etter 5 min med sitting.

Kvinne 33
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noen konkrete spørsmål, så jeg er ikke helt sikker på eksakt hva du ønsker informasjon om. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og å gi deg noen råd.


Korsryggsmerter er svært vanlig, faktisk har flertallet av alle mennesker vondt i ryggen i perioder av livet. Ryggsmerter skyldes i de fleste tilfeller ikke alvorlig sykdom. De fleste tilfeller er forbigående, og krever ikke behandling. Medvirkende årsaker til ryggsmerter kan være feilbelastninger / monotone arbeidsstillinger, manglende  fysisk aktivitet, overvekt, og smertene har ofte med spenninger i muskulatur å gjøre. For "vanlige" ryggsmerter som ikke skyldes bakeforliggende alvorligere sykdommer vil den mest hensiktsmessige behandlingen generelt være jevnlig moderat fysisk aktivitet, som f.eks. gåturer i lett kupert terreng, gjerne litt ujevnt underlag, og evt øvelser for ryggen, som du gjerne kan få en fysioterapeut til å vise deg ved å bestille en time eller to for å komme igang med dette. Man trenger ikke henvisning fra lege for å komme til fysioterapeut nå lenger. Det kan være fornuftig å bruke smertestillende også, gjerne fast dosert over en tid, f.eks. paracet 1000 mg x 3. Dette vil motvirke at en spenner seg ubevisst i ryggmusklene for å unngå smerter, noe som ofte skjer automatisk, og slike sekundære spenningssmerter er ofte noe som opprettholder ryggsmerter. Så har du ikke gjort det, synes jeg du kan forsøke det også.


I det du har skrevet til oss fremkommer det ingen opplysninger som gir mistanke om bakenforliggende sykdom eller at dette skulle skyldes noe alvorlig, så jeg synes du kan forsøke rådene her før du evt oppsøker lege for videre undersøkelser. Det kan bli aktuelt om du blir verre istedet for bedre, eller om du skulle få andre symptomer som f.eks. utstråling til et bein (isjias), eller om du skulle få behov for sterkere smertestillende som du må ha resept på.


Håper rådene kan være til nytte, god bedring!