Smerter i kneet som sannsynlig skyldes slitasjegikt

Spørsmål

Hei. Jeg er snart 64 år, 175 cm høy og 70 kg. Jeg har trent styrke fra jeg var 18 år. I tillegg er jeg ofte ute på fjellturer (ofte sammen med min kone). Jeg ble operert for isjas i 1997 og ble smertefri. Jeg har også blitt operert i venstre kne for minisk. Tror dette var i 2004. I de siste par årene har jeg fått vondt i knærne når jeg har jogget eller gått fort nedoverbakke. Jeg hovner opp rundt kneet, og det blir stivt/lite bøyelig. Nå har jeg også problemer når jeg trener knebøy og markløft. Jeg er med andre ord bekymret for min egen fremkommelighet på gammeldagan. Hvilket råd vil du gi meg ? Er operasjon en mulighet ?

Mann 64

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Du beskriver et relativt godt brukt kne. Symptomene du beskriver er klassisk fremstilling av begynnende, og kanskje godt etablert slitasje i kneleddet. Det faktum at du i 2004 fikk utført meniskkirurgi, og etter alle solemerker fikk fjernet i hvert fall deler av en menisk, gjør diagnosen slitasjegikt overveiende sannsynlig.


Det første jeg ville sørget for, var å få tatt stående røntgenbilder av begge knærne - altså ikke MR-bilder, som vil ha begrenset verdi for å vurdere dette. Deretter ville jeg bedt fastlegen henvise deg til en ortopedisk avdeling, slik at kneet ditt kan bli vurdert. Hvis slitasjegikt blir konstatert, blir grad av plager avgjørende for om man vil kunne tilby kirurgi enda, eller om man skal vente, og heller avhjelpe symptomene på andre måter, for eksempel fysioterapibehandling. Kirurgisk behandling vil i de fleste tilfeller være kneprotese. Om det skulle være andre biomekaniske avvik i knærne dine, kan det selvsagt være aktuelt å diskutere om det også er noe man kan gjøre noe med, selv om jeg holder det for svært lite sannsynlig i din alder.


Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn