Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i kneet som sannsynlig skyldes slitasjegikt

Spørsmål

Hei. Jeg er snart 64 år, 175 cm høy og 70 kg. Jeg har trent styrke fra jeg var 18 år. I tillegg er jeg ofte ute på fjellturer (ofte sammen med min kone). Jeg ble operert for isjas i 1997 og ble smertefri. Jeg har også blitt operert i venstre kne for minisk. Tror dette var i 2004. I de siste par årene har jeg fått vondt i knærne når jeg har jogget eller gått fort nedoverbakke. Jeg hovner opp rundt kneet, og det blir stivt/lite bøyelig. Nå har jeg også problemer når jeg trener knebøy og markløft. Jeg er med andre ord bekymret for min egen fremkommelighet på gammeldagan. Hvilket råd vil du gi meg ? Er operasjon en mulighet ?

Mann 64
Svar

Hei!


Du beskriver et relativt godt brukt kne. Symptomene du beskriver er klassisk fremstilling av begynnende, og kanskje godt etablert slitasje i kneleddet. Det faktum at du i 2004 fikk utført meniskkirurgi, og etter alle solemerker fikk fjernet i hvert fall deler av en menisk, gjør diagnosen slitasjegikt overveiende sannsynlig.


Det første jeg ville sørget for, var å få tatt stående røntgenbilder av begge knærne - altså ikke MR-bilder, som vil ha begrenset verdi for å vurdere dette. Deretter ville jeg bedt fastlegen henvise deg til en ortopedisk avdeling, slik at kneet ditt kan bli vurdert. Hvis slitasjegikt blir konstatert, blir grad av plager avgjørende for om man vil kunne tilby kirurgi enda, eller om man skal vente, og heller avhjelpe symptomene på andre måter, for eksempel fysioterapibehandling. Kirurgisk behandling vil i de fleste tilfeller være kneprotese. Om det skulle være andre biomekaniske avvik i knærne dine, kan det selvsagt være aktuelt å diskutere om det også er noe man kan gjøre noe med, selv om jeg holder det for svært lite sannsynlig i din alder.


Lykke til!