Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i kjeveleddet

Spørsmål

Hei, kvinne i fulltidsjobb. Sliter med store smerter i kjeven og kjeveleddet. Vondt i hodet, halsen, ørene og føler meg utmattet. Går på zoloft 20mg daglig, men gått på dette i tre år. Problemene med kjeven har vart ca siden januar 2018. Tatt blodprøver, alt ok. Tatt prøver av hals, påvist sopp i halsen, behandling nå. Fikk en voltarenkur for kjeve, en uke. Hjalp lite. Tatt synsprøve, fått skjermbriller. Tatt allergitest, påvist mild allergi mot noen husdyr, bjørk, gress. Skjærer noen ganger tenner, bruker stort sett biteskinne. Har så store smerter nå at jeg er på grensen til å ikke fungere i hverdagen. Prøver å meditere hver ettermiddag og å massere kjeven + gjøre øvelser men det er ingen bedring. Får beskjed av lege om at det er stress, det kan godt være, men jeg har roet ned, mediterer, trener jevnlig osv men kjeven er så spent at det ikke føles som det slipper. Går nå utover livet mitt i stor grad da jeg kun orker å være på jobb, så pusher jeg meg til å trene noen dager i uka - resten av tiden sover jeg.. tar smertestillende hver dag. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre nå. Har vurdert å foreslå å bytte medisin evt. seponere, men lege mener det ikke er dette siden jeg har gått på det lenge. Hva kan jeg gjøre?

Kvinne 30
Svar

Hei.


Det viktigste for å løse et helseproblem, er selvfølgelig at det først blir stilt en korrekt diagnose, for det er jo hva årsaken er, som vil avgjøre hva som kan hjelpe av tiltak eller behandling. Jeg kan naturlig nok ikke stille noen diagnose på dette problemet ditt her uten undersøkelse, og må derfor ha som utgangspunkt at du sannsynligvis har fått rett diagnose allerede, så grundig utredet som du er. Det eneste jeg mener bør gjøres av undersøkelser i tillegg  til det som allerede er gjort, er å ta et CT-bilde av kjeveleddene dine, for å se etter artrose / slitasje, samt å høre med fastlegen din om du har tatt blodprøver mhp revmatisk leddsykdom.

Men hvis en så har som utgangspunkt at det er det at du skjærer tenner, og at stress og psykologiske faktorer oftest ligger bak det å skjære tenner, så kan det kanskje være en ide å se om du kunne ha hjelp av en psykolog for å finne ut hva dette eventuelt kan være. Det kan være (tilfeldige eksempler) uløste konflikter, vanskelige sosiale relasjoner, ambivalens og tvil, angst og bekymringer, -alt sammen ting som de fleste mennesker naturlig nok har i sine liv.  Det at jeg tenker at du i det minste bør sondere om det er her "hunden ligger begravd", har ihvertfall to forklaringer:

1) Du er i beit for andre gode løsninger, og alt annet du har forsøkt har ikke nyttet hittil

2) Vi vet at rent generelt så er en slik forklaring mulig. Ubevisste forhold gjør noe med oss alle, ikke minst i forhold til spenningstilstander i muskler, tanngnissing osv. 

3) Du har ihvertfall ingenting å tape på å prøve en slik innfallsmetode.


Hvis det er slik at det at du skjærer tenner skyldes psykologiske forhold, spenninger, bekymringer eller hva det måtte være, så er det jo også naturlig å tenke at da vil løsningen kunne ligge nettopp i dette med å få gjort noe med disse forholdene, vha en psykolog.


Det er ikke slik at jeg nå "psykologiserer" dine plager, men jeg legger merke til at du selv er inne på tanken, siden du allerede forsøker meditasjon, men vi vet jo godt at der er ingen absolutte grenser mellom kropp og psyke, og tanngnissing har ofte psykologiske forklaringer, og da er dette ingen utenkelighet for ditt vedkommende. Og alle tiltaker av "rent" kroppslig art, slik som medisiner og bittskinne har jo ikke ført til løsninger, så da er det etter min mening fornuftig å nå forsøke å tenke i slike baner.


Det var mine råd om dette, og jeg håper det kanskje kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.