Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i høyre lyske

Spørsmål

Hei. Jeg er mann på 30. Jeg jobber som servitør. De siste måneder har jeg jobbet litt ekstra. Lever helt vanlig. Men siste 1 år har jeg hatt problem med lysken (høyre). Må nesten legge meg på venstre side om jeg skal sove eller legge meg. Noen ganger er det så vondt mens jeg står eller løfter, og det er vondt uansett. Har god forhold likevel. Har tatt alle tester for kjønnsykdommer og jeg har vært på CT undersøkelse, så alt var greit. Men hva kan grunnen til dette være?

Mann 29
Svar

Smerter i høyre lyske kan kanskje skyldes brokk. Det kan arte seg som en kul som kommer ut når man presser ved dobesøk, evt løfter tunge ting osv.  Brokk skyldes en liten defekt i bukveggen, som gjør at innhold i bukhulen kan komme ut, f.eks. fett eller tarmer. Jeg kan imidlertid ikke stille noen som helst diagnose uten å undersøke deg, så du kan få fastlegen din til å undersøke deg for å se om dette er årsaken.

Du skriver at du har vært på en CT-undersøkelse, men ikke hva du tok CT-bilde av. Det ville vært viktig å vite her, for å kunne si noe om hva det ikke kan være. Hør gjerne med din lege om hvilke sykdommer som er utelukket, som følge av det normale CT-bildet. Ofte er det slik at en jobber mot en diagnose ved å eksludere forskjellige sykdommer og årsaker, i håp om å komme nærmere en diagnose. Det er nok tilfellet her, men det er jo ikke nok å finne ut hva slags sykdommer du IKKE har, du ønsker jo å finne ut hva årsaken kan være, slik at du evt kan få en behandling som hjelper.

Siden det er vondt å ligge på den ene siden, gir det mistanke om at smertene kan komme fra muskel-/skjellett-systemet. Det bør legen din kunne si noe om, ved å undersøke deg klinisk, altså å gjøre diverse tester, trykke på ømme på punkter osv.

Noe nærmere en konkret diagnose enn dette lar det seg dessverre ikke gjøre å få til over internett uten legeundersøkelse. Men siden du har så vondt som du har, og siden legen din ikke hittil har funnet noen årsak, og det ikke ser ut til å forsvinne av seg selv, så er dette noe du bør gå tilbake til legen din igjen med, for å få utredet videre. Det har jo etter alt å dømme en årsak, og jeg ser ikke for meg at den skal være så vanskelig å finne ved en legeundersøkelse.

Håper at mine innspill og råd kan være til hjelp for deg. Lykke til.