Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i hofter, lår og legger

Spørsmål

Jeg er en mann på 57 år i relativt god fysisk form. Går mye både på ski og i fjellet. For ca 4 mnd siden fikk jeg en del vondt i hofte/lår/legg. Det stråler ut fra bak hoftene og ned på forsiden av høyre og venstre lår, omtrent fra litt ovenfor midten av låret og ned mot kneet. Det forplantet seg nedover i leggen og kan som tider oppleves som tannverk, spesielt i leggen. Verken går litt på utsiden av leggen og midt på foran. Videre har jeg i mange år (omtrent i 15 år ) hatt en ubestemmelig vissen følelse på utsiden i den minste og nestminste tå på høyre fot. Den følelsen av vissenhet i de minste tærne er også litt til stede i den venstre foten, men i mye mindre grad og er først kommet nå for en mnd siden. Det startet med den høyre fot, og så har den venstre kommet etter. Men den er ikke så plagsom som den høyre. Noen netter kan jeg våkne etter å ha ligget stille lenge, da verker det i leggen(e) og jeg må opp å gå. Når jeg har beveget meg et par minutter går det over og jeg kan sove videre. Dette er ikke hver natt, og noen netter merker jeg ikke noe. Ved fysisk aktivitet går det relativt bra, men det kan noen ganger være litt plagsomt da også. Merket det på jaktturer i høst at det var litt plagsomt etterpå. Jeg har hatt en gastric bypass operasjon for 6 år siden og har gått ned 50 kg siden da. Enda er jeg for tung veier 110 kg og er 1,85 høy. Jeg er også ganske plattfot. Jeg har hatt omtrent samme problem for cirka 8 år siden, men det forsvant da etter en tid og har vært borte siden da. Tenkte da at dette var vektrelatert. Kan dette være tilfelle nå også? Jeg har vært en del plaget med ryggen og har hatt noen episoder med hekseskudd og noen små prolaps. Jeg har ikke hofteslitasje (rtg for 3 år siden) Hva tenker du dette kan være? Kan dette være ryggrelatert, tenker på nerver i klem? Tror du prognosemessig at vil gi seg, eller bør jeg søke noen form for kyndig hjelp. Lege etc.

Mann 57
Svar

Hei.


Jeg anbefaler deg helt klart å få dette undersøkt via fastlegen. Det er fordi det kan ha årsaker som du eventuelt kan få behandling for. Jeg kan naturligvis ikke si noe sikkert om hva dette kan skyldes uten å undersøke deg, men jeg kan dele litt tanker om dette med deg:


15 år med vissenhetsfølelse på noen av tærne gir mistanke om perifer polynevropati. Det er ingen sykdom i seg selv, men en beskrivelse av nerveskade på de perifere nervene, i ditt tilfelle de som går ut til tærne. Det kan ha mange slags årsaker, og fastlegen din må både undersøke om det er dette du har, og hva årsaken kan være, om det har noen årsaker. Det kan nemlig ofte oppstå uten påvisbar årsak også.


Når det gjelder smertene dine, så tenker jeg vel helt i første rekke i retning av at dette kan komme fra ryggen og skiver som kan ligge i klem og gi isjiassmerter.

Men det at du våkner om natten av smerter, og blir bedre av å gå litt, kan gi mistanke om nedsatt blodsirkulasjon. Dette må legen din også undersøke.


Mindre sannsynlig er polymyalgia revmatika, muskelrevmatisme. Det er ikke spesielt sannsynlig, men det er lett å utelukke ved å ta senkningen, for ved polymyalgia revmatika vil man ha veldig høy senkning, og lav senkning utelukker denne sykdommen.


Du spør om din vekt kan spille inn. Det kan den, nesten uansett hva årsaken er, men jeg tviler på at det er hele årsaken.


Håper at mine råd kan være til nytte. Jeg ønsker deg lykke til.