Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i hoftene

Spørsmål

Hei. Jeg er 71 år. og i full jobb daglig. Jeg har jobbet siden jeg var 16 år, og har alltid vært i god form. Antall sykedager jeg har vært borte fra jobben på 55 år i arbeidslivet kan jeg telle på 1 hånd. Siden jeg ble 55 år har jeg byttet jobb fra en roligere jobb til å å være snekker på heltid.. Mye fysisk arbeid, og de siste 12 årene har jeg også hatt jobb med gressklipping et par dager i uken om sommeren. Testet en dag på gressklipping at jeg hadde gått 32000 skritt på en dag. For ca 3 år siden merket jeg smerter i hoftene, når jeg klipte plener. Satte meg ned et par minutter for så å fortsette med klippingen. Dette har utviklet seg til det verre. og jeg investerte i en gressklipper som jeg kunne sitte på, og kunne fortsette med denne jobben et par år til, frem til idag. Nå harjeg sluttet med pleklipping, så da kan jeg slappe mer av. Jeg har videre jobbet som snekker med 37.5 dagers uke, men nå merker jeg smertene i hoften og nedover sterkere, spesielt dette året. Hvis jeg jobber en dag med ekstra mye sjauing, så merker jeg smertene fra hoften og nedover i lårene og leggene. Det er ikke bare den ene hoften og leggene, men begge to. Det blir vanskelig å bevege seg, og jo sterkere smertene er, jo mer krøkkete går jeg. Da må jeg sette meg ned og ta det med ro i 5 minutter, så er jeg i gang igjen. En dag kan være bedre enn andre, og det er hvis jeg beveger meg i behagelig tempo. Neste dag kan være pyton hvis jeg har vært litt i fysisk aktivitet på morgenen, så forplanter det seg oftere ut over dagen. Jeg har tatt røntgen, og de finner ikke noe artrose eller skader i hoftene. En fysioterapaut mente det kunne være en labrumskade. så jeg fikk en MR av hoftene i høst. De mente det kunne være senebetennelse, men det er rart at smertene alltid er i begge hofter og nedover, og ikke bare i den ene hoften.

Mann 71
Svar

Hei.


Dette synes jeg avgjort du skal finne årsaken til, slik at du kan få behandling for dette og i beste fall bli kvitt det. Du er jo en så aktiv og frisk mann at dette må du prioritere. 

Jeg kan naturligvis ikke stille noen diagnose her over nett, uten å undersøke deg, men jeg kan fortelle deg hva du bør gjøre nå for å komme videre i dette.

Vi vet altså pr idag at smertene dine ikke skyldes artrose, og det er jo bra. Du sier noe om at MR-svaret antyder senebetennelse, og det er jo fullt mulig at det er forklaringen. Oppsøk derfor fastlege som vil gå gjennom MR-beskrivelsen sammen med deg, og derfra finne ut hva som kan gjøres videre, f.eks. fysioterapi, kortisoninjeksjoner.

Fastlegen din bør også utelukke andre mindre sannsynlige årsaker som nedsatt blodsirkulasjon og Polymyalgia Revmatika ("muskelrevmatisme") Det sistnevnte gjøres blant annet ved å ta senkningen, som er svært høy ved Polymyalgia Revmatika.

En annen mulighet som ikke må oversees, er om det kan være bivirkninger av den kolesterolsenkende medisinen du bruker (Atorvastin) Det er en ikke uvanlig bivirkning av slike medisiner med muskelsmerter. Hvis det er årsaken, så er jo eneste løsningen å ikke bruke denne lenger.

Håper at mine innspill kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-