Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i halebeinet etter operasjon

Spørsmål

Hei! Usikker på hvem jeg skal rette dette spørsmålet til, men håper du kan gi noen tips. Jeg er en dame på 32 år. I 2016 falt jeg to ganger rett på halebeinet. Dette har resultert i mye smerter. Spesielt de to siste årene er det daglig ved all slags sitting eller i liggende stilling på rygg og side. Kort sagt kun mageleie som har kunnet avlaste noe. Jeg har en stillesittende jobb som saksbehandler. Tilbringer fort hele vakter i bil eller på kontoret. Jeg har ikke vært sykemeldt, selv om jeg trolig har hatt behov for dette en stund. Jeg har derfor nå, for fem uker siden fått halebenet kirurgisk fjernet i sin helhet. Såret har grodd fint, uten betennelser. Min utfordring er at jeg fremdeles har svært liten grad til mulighet av fysisk aktivitet og å sitte er ikke tenkelig i det hele tatt. Jeg prøver med forskjellige sitteringer, som jeg ikke gjør det enklere. Jeg opplever ikke andre symptomer enn lokale smerter, som da hindrer meg i å være på jobb - siden denne kun innebærer sitting. Jeg fikk forespeilet 3 uker sykemelding fra sykehuset, denne blir forlenget med en uke i slengen hos fastlege. Mitt spørsmål er egentlig, hvor lang restitusjonstid kan jeg se for meg før jeg kan sitte tilstrekkelig for å klare jobb? Har du noen tanker om hvor lang en sykmelding etter slik operasjon som er vanlig? Er det noe jeg bør gjøre eller unngå for å bidra til bedring? Opplever at legene jeg har snakket med har mindre erfaring på dette området og håper derfor på noen råd fra dere. Jeg forsøker å gå små turer daglig, utfordrer meg på å sitte iløpet av dagen. Turene virker som de kan gi noe økte plager, men siden jeg har lagt på magen siden operasjonen trenger kroppen noe bevegelse da andre muskler stivner helt til. Håper på svar og noen tips til hva jeg bør gjøre og kanskje bør unngå for å bli bedre. Samt hvordan formidle dette til lege som nødvendigvis må forlenge mine sykmeldinger. Mvh halebensdamen.

Kvinne 32
Svar

Problemstillingen du fremlegger er såpass spesiell, at jeg måtte utsette svaret ditt, og diskutere med mine kolleger ved avdelingen som driver med denne form for kirurgi.


Deres generelle råd til dem som har gjennomgått dette inngrepet, er tålmodighet. Selv om du kun ble sykemeldt i 3 uker, kan det ta opp til et helt år før smerter og ubehag etter kirurgi må kunne forventes å være borte. Det er derfor helt avgjørende at behovet for sykemelding blir vurdert individuelt. Hvis din arbeidsgiver ikke har mulighet for å tilrettelegge arbeidet ditt, så lenge du har smerter og ubehag etter operasjonen, vil jeg tro sykemelding fortsatt er påkrevet.


Av hva du selv kan gjøre, blir det å unngå aktiviteter og annet som forverrer smerter lokalt. Dette kan som sagt ta tid, og man må være tålmodig. Spesifikt ble nevnt at det kunne være fornuftig å unngå forstoppelse ved å drikke rikelig, og på annen måte holde avføringen formbar.


Lykke til!