Smerter i fotsålen

Spørsmål

Hei. Jeg har i flere år (over 13 år som jeg kan huske) vært plaget med smerter under helen ved belastning. Hvis jeg beveger meg tar det litt lenger tid før smertene starter, men ved vanlig stå posisjon tar det bare 5 min før smertene begynner og de blir gradvis værre og værre. Smertene avtar ved 100% avlastning av fot (uten at den er nær bakken) i en times tid. Smerten er lik på begge føtter. Jeg har brukt innleggssåler i alle sko som er byttet og eksperimentert med over årene hos Ortopedi Teknik på Ryen. Den eneste gangen jeg ikke bruker sålene er når jeg går rundt hjemme. "Diagnosen" min har jeg egnentlig ikke helt forstått, men det har vært snakket om Plantar Fascit. Jeg har prøvd trykkbølgebehandling, strekkøvelser og nå såler i mange år uten resultat. Sålene hjelper i den grad at jeg kan stå oppreist noen ekstra minutter før smertene starter, men dette er nok kun fordi de er litt "mykere". Føttene min heller også litt innover så sålene hjelper for dette også, som er bra. Sist jeg var innom ortopedisenteret for en ny kikk endte det igjen bare med et par nye såler. Jeg kommer altså ingen vei. Finnes det noe håp? Må jeg ha disse smertene livet ut? Det har gjort meg mildt handicappet med tanke på valgene jeg tar. Jeg har en kontorjobb, velger å avstå fra konserter hvis jeg må stå, og må "gi meg" tidlig hvor situasjonen krever en lengre periode oppreist. Det har ikke vært tatt ultralyd så vidt jeg kan huske, men igjen dette har pågått i så mange år at jeg ikke husker alt jeg har vært igjennom. Jeg har aldri vondt i helen utenom belastning (f.eks aldri vondt når jeg våkner eller slapper av). Kan det være noe annet enn plantar fascit jeg har?

Mann

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Jeg synes det du forteller virker å kunne være vel forenelig med plantar fascitt. Jeg er litt undrende til hvorfor du ikke har fått dette vurdert av ortoped etter alle disse årene. Hvis diagnosen er riktig, har det kommet nyere studier, som viser at man kan oppnå god lindring av plagene ved kirurgi. Hos mange som sliter med plantar fascitt, og som ikke blir bra, kan man i mange tilfeller påvise stramhet i akillessenens muskulatur. For denne pasientgruppen, har man nå begynt å tilby løsning av akillessenen, som i sin tur hjelper på biomekanikken i foten, og over tid opplever mange en klar bedring av sine plager i foten. Forhør deg med din fastøege om ikke dette er noe du burde bli henvist for å få vurdert.


Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn