image: Smerter i beinet ved aktivitet

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i beinet ved aktivitet

Spørsmål

Den 11.11 gikk jeg en lang tur, overveiende på asfalt, og etter kort tid følte jeg at noe av annerledes med mitt venstre bein, men det sjenerte meg ikke veldig. Ikke før jeg skulle gå ned en lengre relativt bratt nedoverbakke; da kjente jeg at beinet smertet, ikke intenst, men det var bestemt ikke behagelig. Da jeg fortsatte turen på flatmark (også asfalt) gikk det greit, og oppoverbakkene på vei hjem var heller ikke den store utfordringen.

Det var altså nedoverbakkene, som var utfordringen; jo brattere, jo verre.

Jeg skylder å opplyse om at denne haltingen, som nå er det mest påfallende ytre symptomet på denne tilstanden, ikke var utløst av noe fall, vridning, eller annen brå og uvant bevegelse, men kom forholdsvis snikende og ubemerket. Men forstadiet var, så vidt jeg kan erindre, fra morgenen av, og jeg undres på om en uheldig eller forkjær liggestilling mens jeg sov kan ligge til grunn?

Denne tilstanden har holdt seg ganske stabil til det siste. Problemet er mest merkbart i forbindelse med å ta i bruk beinet fra morgenen av, komme opp fra sengen, få beinet ned på gulvet og starte å gå, evt. skifte aktivitet mellom liggende til stående/gående.

Først i dag, 22.11, ble det verre og jeg måtte bruke stokk, med brodder, på grunn av halvglatt og lumsk føre.

I forkant av forverrelsen, haltingen og det økte smertenivået tolket jeg det slik at hoftekammen var involvert; ikke at det smertet der, men noe var det, og jeg kan ikke fri meg fra å undres på om dette har sammenheng med den nylig inntrufne forverrelsen?

Smerteområdet er baksiden, på siden av leggen, kneområdet, og verst i rett vertikal stilling, som jeg etter beste evne forsøker å unngå.

Foretrukne gå/ståstilling for ikke å ha det vondt, er at benet tipper lett fremover; da fordeler trykket/tyngdekraften seg på en måte som ikke smerter, så den vinkelen som jeg frembringer mellom fotplate og lett skråtthellende bein fremover er nå den minst besværlige. Men det skal ikke store vrien eller feil nedslag av foten

Mann 67
Svar

Hei!

Smerter som provoseres av belastning og samtidig stilling i hofte eller rygg, er suspekt på nettopp tilstander fra disse to områder. I ryggen vil det gjerne kunne oppstå slitasje.

Noen ganger kan det tilkomme akutte endringer på en etablert slitasje, som avmaskerer den underliggende tilstand. Dette vil kunne medføre båndformige smerter ned i beinet slik jeg mener å lee i din beskrivelse. Trange parti i ryggen ved en underliggende slitasje, vil også gjerne forverres når man strekke ut ryggen, fordi dette reduserer volum og areal for de nervøse strukturene i ryggen.

Ellers kan begynnende slitasje i hoften også arte seg slik du beskriver. Siden du også mener hoftekammen også er en del av dine plager, og det at du benytter stokk for å avhjelpe plagene, kan tyde på dette.

Jeg ville i første omgang fått sjekket disse forholdene, der det gjerne må suppleres med røntgen av bekkenet, og MR av ryggsøylen.

Lykke til!

Foto øverst: sebra / Shutterstock / NTB