Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i bakfoten

Spørsmål

9-åringen min plages med smerter under hælene. Han har også hatt en god del vondt i hofter og knær gjennom oppveksten. Han er "kalvbeint", trør alle sko ned på innsiden og er visstnok høy i buen også. I perioder med verst smerter i hoftene snublet han mye, en fot vender mer innover enn den andre. Røntgen av hoftene da han var 2 år og igjen nå viste ingenting unormalt. Nå er det hælene som er det vondeste. Han har store problemer med å gå, og jeg ser at dette hemmer han sosialt, da han ikke klarer delta i lek. Vi har vært på en sportsbutikk og fått hjelp til og velge ut gode joggesko, og de støpte såler til han. Dette ser ikke ut til å hjelpe. Hva kan dette være? Tenkte på severs, men leste at det går over ved hvile. Min gutt våkner med smertene. Legger ved bildene der han sto på speilplaten for å vise hvordan han belaster fotsålene.

Mann 9
Svar

Hei!


Det høres ut som sønnen din er mye plaget. At du beskriver at det hemmer ham i lek og sosial omgang, i tillegg til at han kan ha smerter om natten, synes jeg langt på vei krever at han blir undersøkt av en barneortoped.


Bildet du referer til, finner jeg dessverre ikke, men du beskriver altså at han trør sko og fottøy ned på innsiden, hvilket jeg oppfatter å være en slags plattfot. I så måte skjønner jeg ikke helt hvordan han samtidig kan ha en høy fotbue, da disse to tilstander er motsetninger for å regne. En mulig forklaring på plattfothet hos barn, kan være såkalt koalisjon i fotroten, en sammenvoksning mellom flere av knoklene som utgjør bakfoten. Dette gir en stiv, og etterhvert mange ganger smertefull bakfot. Oftest merker barna disse tilstandene fra 12-13 års alder, men ingen ting er absolutt.


Rotasjonsfeil i et bein kan mistenkes ut fra din beskrivelse at én fot peker mer innover. Om denne rotasjonsfeilen ikke skyldes forhold i hofteleddet, kan det være forhold i legg eller fot, og dette kan sjekkes av en barneortoped, i tillegg til å undersøke rotasjonsforholdene med MR-bilder.


Så uttalt som du beskriver plagene, håper jeg dere blir henvist videre til en ortopedisk avdeling, slik at man kan få grundig sjekket opp hva som plager gutten din.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-