Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter fra flere steder i kroppen, redd for kreft

Spørsmål

Hei Har hatt perioder de siste 5-6 årene med diffuse smerter,hode,nakke,skuldre,legger, Hvert til mange utredninger men ikke funnet noe galt. Startet på nytt for ca 4 uker siden med sterk hodepine og smerter i nakken,rygg og korsrygg,til og med i hofta stikker .Smerter er der forsatt og er utmattende,er i full jobb og trener forsatt 3 ganger i uka. Har tatt MR og gastroskopi tidligere i år alt ok. Har vært til fastlegen 2 ganger de siste ukene,målt blodtrykk 117/73 og puls på 56 i snitt på 10 målinger, Samt målt blodsukker 33 mmg?hverfall bra sa han.Det er smertene som gjør meg bekymret for div sykdommer slik som kreft både i lunger og rygg,har ikke mistet vekt,har ikke hatt feber og sover veldig godt på natta,føler meg ikke syk,men mere sliten og bekymret. Nå er smertene i mellom skulderblad og korsryggen værst,men det hugger/Stikkene smerte til både i hofte,hode,fingre og til og med plutselige smerte i tær. Hva kan jeg slite med her? Har ikke vært så lur at jeg har holdt meg unna nettet så der kan man lese seg bekymret. Burde jeg være bekymret for alvorlig sykdom her?slik som lungekreft? Jeg røyker ikke,trene godt og fast min 3 ganger i uka. Var alvorlig syk med godartet hørselnerve svulst for 19 år siden,så jeg blir nok lett bekymret for sykdom. Har du noen tanker om dette? Hva bør jeg gjøre videre og er d riktig og være redd for feks kreft? Vet at du ikke stille diagnose over nett,men trenger virkelig noe gode råd her. Skal til fastlegen neste uke hva burde jeg spørre om og hvilken undersøkelse mener du kunne vært relevant slik disse smertene plager meg

Mann 46
Svar

Hei.


Kreft er ihvertfall det siste du trenger å tenke på, som mulig forklaring på dine smerteplager. Du forteller jo at det har vart i 5-6 år, og bare det at du fremdeles lever eller ikke i det minste er blitt kjempesyk, forteller oss at det ikke har vært kreft som har vært årsaken. For hadde du gått med uoppdaget og ubehandlet kreft i så lang tid, så hadde du vært enten død eller særdeles syk pr idag. I tillegg har jo smerteplagene variert, både i intensitet og sted i kroppen, og slik vil heller ikke smerter fra kreft arte seg. Har man f.eks. smerter fra spredning til en plass i skjellettet, ville smertene ha blitt verre og verre hele tiden, og ikke variert i styrke, og ikke flyttet på seg. 

Du sier jo at det "startet på nytt" for 4 uker siden, altså har det vært borte eller mye bedre en stund, forstår jeg. Derav kan vi fastslå at det ikke foreligger noen kreftmistanke.


Så til hva det eventuelt kan være. Jeg tenker for det første at det er viktig at du får en eller annen forklaring, for det er nok i stor grad mangelen på forklaring på smertene dine, som gjør at du lurer på hva det kan skyldes, og usikkerhet gir lett angst for sykdom, -især hvis man googler symptomer. 


Derfor synes jeg at det er bra at du skal til fastlegen neste uke. Det viktigste du kan og skal gjøre da, er å forklare det du har forklart her. Ta med stor fordel med deg en utskrift av vår dialog her, så legen din kan se hva vi har snakket om, og hva du er bekymret for. Du spør meg om "hva du bør spørre om". Men jeg tenker at det ikke nødvendigvis er riktig spørsmål. Du vil få mest mulig igjen for legetimen, om du fokuserer på å beskrive dine symptomer, og fremfor alt ved å forklare legen at du nå har blitt redd for kreft, og at det etter alt å dømme skyldes at du ennå ikke har fått noen forklaring på dine plager, noe som trigger usikkerhet og angst for alvorlig sykdom hos deg. La oss for eksempel si at dine plager skyldes muskulære spenninger, noe som igjen ofte trigges av psykologiske faktorer som frykt for sykdom, stress osv, så er løsningen fremfor noe å få satt ord på dette, få grundige forklaringer av legen m.v., slik at du virkelig skjønner og aksepterer årsakssammenhenger, for da legger angsten seg, og evt muskelspenninger som følge av dette, vil avta, slik at smertene også avtar. 

Du kan også evt diskutere med legen din om det vil være en ide at du henvises til en avdeling for fysiskalsk medisin, hvor man tverrfaglig utreder og behandler komplekse tilfeller med smerter fra muskel-skjelettsystemet.

Du spør om hvilken undersøkelse som kan være relevant i ditt tilfelle. Jeg ser ikke umiddelbart at noen spesialundersøkelse av noe slag, dvs bilder e.l., er det som vil løse dine smerteplager. Det viktigste er her en svært god dialog mellom deg og fastlege, slik som forklart ovenfor, samt at fastlegen undersøker deg nøye klinisk. Dvs undersøker alle vonde steder i kroppen din med bevegelsestester, ved å kjenne på muskulatur osv. Det vil kunne gi legen opplysninger nok til å kunne konstatere at det f.eks. handler om muskulære årsaker.

Jeg håper at du har nytte av rådene her, og ønsker deg lykke til. Kreft er det ikke mistanke om i det hele tatt, ut fra din sykehistorie over så mange år.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-