Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter av ukjent årsak hos tidligere kreftpasient bør utredes

Spørsmål

Jeg har smerter etter trening dagen etter moderat trening (Gange, rulleski, sykling) Har noen ganger sterke smerter i lyskeregionen når jeg:

  • GÅR- spesielt på høyre side
  • Står på EN FOT
  • LØFTER foten
  • når jeg ligger på ryggen
  • Presser knærne SAMMEN
  • REISER meg SETTER meg fra stol
  • HOSTER

Smerten pleier å forsvinne etter et par dager

Medisiner jeg tar: Atozet (Atorvastatin/ezetimid ),Diprasorin – blodfortynnende Kreftoperert – prostata. Lyskebrokkoperert. Hatt TIA / drypp

Kan det være kronisk betennelse i muskelfester/skjeder? Hvorfor får jeg så sterke smerter etter relativt lett trening? Kan jeg gjøre noe for å forebygge?

Mann 76
Svar

Hei.


Her har du ikke stilt noe konkret spørsmål, så det er ikke helt klart for meg hva du ønsker informasjon om. Derfor velger jeg å skrive litt om det du forteller om, samt å gi deg noen råd, og håper det er greit.


Smerter etter trening er forsåvidt normalt, hvis det handler om stølhet, som forsåvidt er en smerteopplevelse. Opplever man det, noe alle vil kunne oppleve om en trener hardt nok eller bruker uvante muskler, så er et egentlig bare bra og et tegn på at en har trent effektivt. Og det at dette oppstår dagen etter trening, taler jo i retning av at det kanskje kan handle om stølhet.


Men samtidig så ser jeg at du bruker statiner, medisiner mot kolesterol. (Atorvastatin) Disse gir ikke helt sjeldent muskelsmerter som bivirkning. Derfor synes jeg du skal diskutere med legen din om dette kan være en mulighet, og kanskje forsøke deg uten disse en periode, for å se om plagene forsvinner. Gjør imidlertid ikke dette uten å få klarsignal fra legen din først. Du vil ikke kunne finne ut av om det er årsaken, uten å forsøke deg uten medisinen en periode, og fordi det er relativt vanlig, synes jeg nok at mye taler for at du bør prøve å finne ut av dette som beskrevet ovenfor.


Så beskriver du lyskesmerter ved gange m.v. Det er et typisk symptom på hofteleddsslitasje / artrose. Du er 76 år, og i den alderen er det slett ikke uvanlig. Dette bør du ta opp med legen din, og eventuelt få utredet videre med røntgebilde av hoften. Er det ille nok, vil en kunne operere inn hofteleddsprotese, nå eller i fremtiden, noe som gir svært gode resultater i form av mindre smerter og bedre hverdager og bevegelighet. 


Videre er du operert for kreft i prostata, leser jeg. Har en hatt kreft, skal en alltid ha svært lav terskel for å oppsøke i enhver ettertid, om en opplever symptomer en ikke forstår eller vet årsaken til, som f.eks. smerter av ukjent årsak. Dette naturligvis for å utelukke at det kan handle om spredning av kreft. 

Alt i alt synes jeg derfor at det eneste fornuftige du kan og bør gjøre her, nå er å ta kontakt med fastlegen din for å få disse tingene grundig sjekket. Fortell legen din om alt det du har fortalt om her til oss.

Håper at svaret kan være til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-