Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smertefullt punkt ved høyre bryst

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 33 år, som i ca 6 mndr har hatt et ømt punkt i/ved høyre bryst. Jeg oppdaget punktet ved selveksaminering av brystene, som jeg er nøye med på grunn av mye kreft (også brystkreft) i familien. For å forklare hvor det ømme punktet ligger, se for deg at brystet er en klokke. Mellom klokken 4 og 5 ligger det (inn mot brystbenet), og det er kun ømt ved berøring. Jeg synes også det ligger dypere enn at det kan ha rot i noe i selve brystet. Jeg var til lege for noe annet i august, og nevnte dette ømme punktet. Legen undersøkte ikke brystet fordi jeg sa at jeg ikke kunne kjenne noen kul (det kan jeg fremdeles ikke), men henviste meg til mammografi på grunn av min families historie med kreft. Denne viste ingen unormaliteter, som jeg forsåvidt også forventet (som jeg skriver, kjennes det ut som årsaken ligger lenger bak). Ømheten har vært mer eller mindre konstant siden jeg oppdaget den, men etter en joggetur i forrige uke kjente jeg plutselig punktet når jeg la meg på magen (det har kun vært mulig å kjenne med fingrene før denne episoden). En dag etter joggeturen var ømheten tilbake til "normalen" og ikke mulig å kjenne ved at jeg la meg på magen på gulvet. Jeg lurer imidlertid på hva dette kan være, og uten at jeg tenker på det daglig så ligger der jo en liten tanke om at dette er noe jeg burde få avklart om er noe som bør behandles eller om det vil gå over av seg selv. Jeg har ammet ett barn, men var ferdig med det i august 2018. Ømheten kan ikke ses i sammengeng med menstruasjonssyklus. Jeg trener 2-3 ganger i uken og røyker ikke.

Kvinne 33
Svar

Hei.


Du lurer på hva dette kan være, og om du bør få avklart om det er noe som skal behandles eller om det vil gå over av seg selv.

For å si noe om det kan eller skal behandles, eller om det kan gå over av seg selv, må en først vite hva det er, altså få stilt en diagnose. Det kan jeg naturligvis ikke gjøre over internett uten å undersøke deg, men jeg synes at du med fordel kan få dette undersøkt, slik at det blir mulig å si noe om det er noe som kan eller bør behandles eller ikke.

Oppsøk derfor fastlegen for dette.

Når jeg leser din beskrivelse, og tatt i betraktning av at en ikke fant noe galt på ultralyd, så synes jeg at dette klinger mest i retning av muskulære smerter i brystveggen. Hvis det er det, så vil det gjerne være ømt å trykke på. Men jeg kan på ingen måte bekrefte at dette er forklaringen, uten undersøkelse.

Det at det har vart i 6 måneder, taler for at du får det undersøkt nå. Det er ofte smart å se ting noe an før en oppsøker lege, for svært mye i kroppen har en tendens til å gå over av seg selv, men nå har du sett det an mer enn lenge nok, så derfor er et legebesøk nå å anbefale.

Noe mer konkret enn dette kan jeg dessverre ikke være, uten å kunne undersøke deg, men jeg vil ihvertfall være klar på at du får det undersøkt nå.

Lykke til.