Smertefull hevelse i ankelleddet

Spørsmål

Hei. Har fått smerter i venstre ankel. Det begynte for 2 uker siden, ble værre og værre (0-100)over 2 dager, og 3 dagen var jeg nærmest «invalid», kunne kun bevege meg litt med krykker, tidvis enorme smerter, nær besvimelse. Ankelen hovnet opp på utsiden først, etter noen dager også på innsiden. Etterhvert var nesten hele fotbladet også, mer eller mindre hovent. Etter vel en uke ble det lettere, men overhode ikke 100%. Kunne ikke gå ned trapper normalt. I dag er det igjen mye værre å stå på foten. Bevegelse i form av »hinking», med smerter ved belastning. Meget stivt ankelledd. Smertefullt å bøye alle veier. Det hovne området er nå litt redusert. Tidvis smerter uten belastning, særlig om natta. Hadde mistanke om Podagra, men det var på feil plass.... ( heller ikke forhøyde verdier urinsyre på blodprøve) Var hos fastlege for en uke siden, tok blodprøver. Ingen diagnose. Forhøyet verdier på senkning og Cpr. Betennelse? Generelt: - Oppsto uten foranledning, ubelastet. - Ingen tidligere overtråkk eller andre skader. - Er 61 år, mann, 181 høy, 83 kg. - Mosjonist på sykkel, bra form. - legger ikke ved bilder, viser ikke mye uansett.

Mann 61

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Symptomene du beskriver, er best forenelig med en eller annen form for betennelse i ankelleddet. Dette vil kunne gi smerter og hevelse og tap av funsjon. Da du ikke forteller om noen skade i forkant av dette, regner jeg brudd eller annen mekanisk skade av ankelleddet som usannsynlig årsak. Urinsyregikt kan like godt ramme ankelleddet, som storetåen, som absolutt alle andre ledd som er kledd med det vi kaller synovialhinne. I tillegg vil man også kunne utvikle et anfall med urinsyregikt, på tross av normale verdier av urinsyre i blodet. Det vil også kunne forklare forhøyete betennelsesparametre (CRP og senkning). Det er mindre trolig at det er tale om en infeksjon i leddet, da det ikke ville gitt spontane fluktuasjoner i symptombildet.


Jeg er altså slett ikke sikker på at urinsyregikt kan utelukkes i dette tilfellet, og endelig diagnose stilles ved å tappe leddet, og påvise urinsyrekrystaller i leddvæsken.


Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-