Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Små, hvite mark i avføringen

Spørsmål

Hei! Er en gutt på 25år som merket for 3 dager siden at jeg hadde små hvite mark i avføringen, de rørte på seg. Jeg har ikke hatt noen symptomer kun litt kribling i endetarmen om natten. Bor sammen med min kjæreste, på 24 år og hun har funnet etpar marker i trusen sin etter jeg ba henne sjekke. Vi har ingen barn og bor alene, med helt ok (normal?) reinslighet. Jeg dro rett på apoteket og kjøpte Vermox siden vi var 90% sikker på at dette var småmark. Vi tok første pille med engang, det var på fredag. Nå på natt til Tirsdag fant jeg igjen noen levende mark i avføringen, veldig små, sikkert ikke 1 cm engang. Det er 3 dager siden, burde de ikke være døde nå? Bader hver morgen, dusjer om kvelden, skifter sengtrekk og undertøy hver dag, alt blir vasket med engang. Føler meg bare utrolig skitten, og tenker på det hele tiden. Har begynt å tenke på at de kanskje sprer seg til nese, munn og ører, for sverger på at jeg klør der når jeg tenker på det. Kanskje bare psykisk? Eller kan de bo der også? Blir snart gal av tanken på det. De markene vi finner i boxeren er rundt 1 cm, kanskje litt mindre, mens de i avføringen er mindre enn det igjen. Har dog ikke funnet så mange av de på rundt 1 cm, kun om morgenen, men har lest at de er hunnorm, og de er akkurat lik de vi har sett bilder av. Trenger sårt hjelp, er ikke en skitten person, vi har ikke kontakt med unger heller og vi er sjeldne ute på byen etc. Dette rimer bare ikke, hvorfor skulle vi få disse? Tror du det er småmark? Små hvite på noen mm, og rundt 1 cm på de vi finner om morgenen. Når dør de? Kan de bo i nese, ører og munn? Hjeeelp!

Mann 25
Svar

Hei, beklager sent svar!


Jeg forstår godt ubehaget ditt - ikke minst det du beskriver som psykisk; tanken på å være omgitt av mark er ikke noe særlig. 


Du behøver imidlertid ikke å være redd for at det er din egen renslighet det er noe i veien med; smitte med barnemark, Enterobius Vericularis, er svært vanlig - og ikke noe du kan beskytte deg mot. Du har ganske enkelt vært uheldig å bli smittet av en bekjent som neppe visste om smitten selv. 


Marken har en livssyklus som starter med egglegging rundt endetarmen om natten; det er årsaken til kløen du har merket, hunmarken kryper ut av tarmen for å legge egg. Disse eggene kan forøvrig ses i mikroskop, så et avtrykk med et par tapebiter rundt rumpa kan tas med til legekontoret for en sjekk - men du er jo ikke i tvil, så det er vel ikke så farlig. 


Utfordringen er at det er vanskelig å være nøye nok med rensligheten under behandling av marken. Du har gjort alt riktig - startet med Vermox, som er et reseptfritt preparat som tas som en engangsdose. Under behandlingen, og særlig de første par dagene etter at du har tatt tabletten, er det imidlertid ekstremt viktig at dere begge er nøye med rensligheten; neglene må klippes korte eller renses; klær, håndklær og sengetøy må kokvaskes og dere må være svært påpasselige med håndvask. Det viktige nå er å unngå at dere smittes på ny med egg fra endetarmen. Eggene klekkes i tolvfingertarmen og kryper ned til tykktarmen og til slutt ut for å legge nye egg, den syklusen jobber du jo nå for å bryte. Vermox virker ved at marken ikke greier å ta opp sukker til forbrenningen sin, så de forventes å dø nokså raskt - men det anbefales å ta en ny dose etter to uker, og det høres det ut til at dere blir nødt til. 


Re - infeksjon er dessverre også svært vanlig, særlig i litt større familier, fordi det skal så lite til for at ikke marken er helt utryddet. En sjelden gang er man også uheldig og støter på mark som ikke blir utryddet av behandlingen, da er det aktuelt å få resept på et annet markmiddel, Zentel,  men det blir neppe aktuelt for deg. 


Lykke til og god sommer; være ikke redd for at dette handler om din egen renslighet!Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-