Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slitt menisk som ledd i slitt kne. Dessuten mulig tommelskade

Spørsmål

Hei

Spørsmål 1 Vil jeg kunne bli helt smertefri ved slitasje og sprekk menisk (høyre kne), og evt hvor lang tid før jeg f.eks kan danse igjen? Trener og behandling hos fysio, 8 mnd. Solgt hus nå for å kjøpe hus uten trapp og flatere uteområde. Får ikke gått tur når det er bakker alle veier, uten økt smerte, da blir det vondt både opp og ned, ellers er ned verst (trapp). Dette med menisk kommer sannsynligvis fra vridning av kneet i fbm snømåking for 3 år siden og et fall ned på kne for snart to år siden. Er bedring siden begynte hos fysio, men bare hvis forsiktig bruk. Har også spinningsykkel hjemme, men kan ikke stå og tråkke pga kneet.

Spørsmål 2 Brudd radius ved håndledd (høyre), 5,5 uke siden, ved fall rett bakover (sannsynlig pga krystallsyke) og da fikk armen hardt slag mot murkant (flaks det ikke var hodet). Gips 1,5 uke, deretter plastgips til i går. For 1,5 uke siden fikk jeg ikke lengre beveget tommel ut/opp-over (haikebeveg.), var svært vanskelig og vondt før det også. Får nå ikke løftet noe på tommel, sjekket ved å legge håndflate på bord, men fikk på sykehuset beskjed om å trene. Fysio sier i dag at hun ikke synes det er tilstrekkelig svar, da noe er helt ute av funksjon.

Når holder armer/hender rett ut foran meg, henger tommel på den skadde armen ned, 5,5 cm lavere enn venstre tommel, uten at jeg får korrigert posisjon (får ikke løftet noe på tommel). Bløtvev er sikkert noe skadet etter det som skjedde, men har normal følelse. Kanskje er ikke den ut-/oppbevegelsen den viktigste..?

Men er det riktig å se an, eller ikke gjøre noe overhodet, evt hva gjør jeg videre? Viktig for meg når beinet mitt har sviktet og jeg ikke lengre kan danse og gå lange turer, at jeg i alle fall kan jobbe i hagen med tungt arbeid.

Kvinne 60
Svar

Hei!

Menisk: ut fra alder er det lite trolig at menisken isolert sett er slitt, men heller slitt som ledd i en begynnende slitasje i denne delen av kneleddet. Menisker som er slitt kan respondere godt på trening med fysioterapepeut, og opereres nå i mindre grad. Likevel, slike operasjoner gjøres fortsatt regelmessig, og fortrinnsvis hvor menisken i tillegg kan gi opphav til mekaniske problem, for eksempel opphakninger. Hvis dette ikke gir seg, ville jeg kanskje anbefale at du fikk undersøkt kneet ditt i forhold til generell slitasje.

Brudd i håndledd: tommelen har en sammensatt bevegelse, og det er litt vanskelig å helt sikkert si hvilken bevgelse du nå mangler. Men "haiketommelen" som du beskriver å mangle, gjør at man må mistenke at det er tilkommet en skade i den lange strekkesenen til tommelen. Det bør uansett sjekkes at det ikke foreligger en seneskade, og det bør også dokumenteres at dette faktisk er sjekket. Dette er en sene som man har litt fokus på, og hos mange pasienter med skade av denne, velger å operere. I de tilfeller hvor senen kan repareres vil dette forsøkes, mens i en del tilføller må man ertsatte senen med senen til en annen muskel.

Lykke til!