Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slitasjeforandringer i ryggen

Spørsmål

Hei skadet ryggen min i oktober 2019 på jobb. Fikk store smerter i korsryggen og vekselvis skytende smerter nedover begge bein. Mr undersøkelse viste ett lite midstilt prolaps l4 l5 og artrose i fasettledd. Jeg sliter enda med til dels store smerter i korsrygg og disse skytende smertene i beina nesten 1,5 år etter. Var nettopp i ny mr som viste så og si samme resultat med prolaps og artrose. Det at smertene har vart så lenge gjør at jeg merker at jeg blir fortere sliten og blir fort sint og lei og går med en nesten konstant "tretthetsfølelse" i korsryggen. Sitter jeg lenge så stivner ryggen til og jeg føler meg som en 80 åring når jeg skal reise meg opp. Jeg bruker mye smertestillende, på de værste dagene opp mot 4 g paracet og 1,2 g ibux samt sporadisk bruk av tramadol/paralgin. Jeg får mest smertelindring av å ta 1 g paracet, 400 mg ibux og 1 nobligan samt å gå turer i marka. Da jeg jobber turnus og som maskinist kan jeg ikke spe på med tramadol eller paralgin på de værste dagene når jeg er på jobb siden man kan bli sløvere og slikt. Jeg går ofte til behandling hos fysio/manuell terapeut men føler ikke at dette har den store effekten men prøver alt for å få det bedre i hverdagen. Min fastlege og fysio sier begge at det kan ta opp mot 2 år før man kan bli frisk så prøver å være positiv men smertene tærer på humøret. Har du noe tips og anbefalinger til meg med tanke på behandling av dette? Leste en artikkel på lommelegen der det ble skrevet at noe som het smerte plaster og bruk av neurotonin kunne hjelpe. Er dette aktuelt for meg? Til info er 26 år, 194 cm høy og veier 105 kg. Hilsen frustrert mann

Mann 26
Svar

Hei!


Det blir beskrevet slitasje og et lite midtstilt prolaps første gang du tok MR. Det er vanskelig å si om dette skyldes skaden du var utsatt for, eller om dette var forandringer som allerede forelå på skadetidspunktet.


Smertene du beskriver i korsyggen kan til en viss grad skyldes de slitasjeforandringene som er beskrevet i fasettleddene. Smertene du opplever som skytende ned i beina, kan ikke sikkert forklares ut fra de funn som er gjort på MR. For å finne en forklaring på disse symptomene, må man undersøke om det er andre forhold i ryggen som kan gi trykk mot avgående nerverøtter.


Etter så lang tid som du har gått nå, kunne det kanskje vært en idé å be om å bli henvist til en fysikalsk medisiner, eller eventuelt en ryggkirurg.


Neurontin vil neppe hjelpe for de symptomene du har. Smerteplaster vil jeg på det sterkeste fraråde. Jeg tror du har gode utsikter til å bli langt bedre av dine ryggplager, uten å måtte bruke smertestillende medisiner.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-