Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skoliose

Spørsmål

Hei! Jeg er mann på 67 år , 196cm høy og veier 99 kg. Jeg er ganske sunn og frisk og trener 4 ganger i uken, vekselvis på Fitness senter med styrke trening og ellers fotturer ute i terrenget. Da jeg gikk på barneskolen fikk jeg noe behandling for skjev rygg med innleggs såle. Jeg har aldri hatt smerter i ryggen før for ca 1 år siden. Det begynte med smerter nederst på høyre side i korsryggen. Det kjentes som at et avgrenset punkt var utgangspunktet for smerten. Smerten var sterkest om morgenen etter en natt i sengen. Etter å ha byttet madrass fra veldig hard til mykere ble det mye bedre. Når jeg ser på ryggen i speilet om morgenen ser den skjev/litt s formet ut. Den siste tiden har smertene blitt mer vedvarende gjennom dagen med litt utstråling nedover høyre ben. Enkelte ganger når jeg skal reise meg fra en stol kan det vær ekstremt smertefullt før jeg kommer meg opp i stående stilling. Jeg bruker av og til korsett og det har en viss positiv virkning. Hva er ditt råd? Trening? Legebesøk for å få tatt røntgen og stilt diagnose? Andre ting?

Mann 67
Svar

Hei!


For meg høres det ut som at du som barn fikk påvist en beinlengdeforskjell som medførte at bekkenet ditt ikke var i vater, og som så gav deg en kompensatorisk kurve i ryggen, eller en skoliose. Denne tilnærmingen virker å ha vært effektiv siden du aldri har vært plaget med ryggen før inntil for ett år siden.


At du observerer en S-form i ryggen, er noe vi ville kalle en skoliose. Dette kan være en observasjon av en feilstilling du har hatt hele livet, men som du er blitt oppmerksom på som følge av at du siste året har hatt mer fokus på ryggen. Hvis du mener at denne S-formen er nyoppstått er det sannsynligvis forårsaket av degenerasjon eller slitasje i ryggen, eller en avvergestilling ryggen inntar for å begrense symptomene fra et underliggende problem i ryggen.


Etterhvert som ryggen eldes kan slitasje medføre endret stilling i ryggen, og gi en degenerativ skoliose. Andre ganger kan en underliggende tilstand, feks et prolaps, gjøre at muskulaturen i ryggen ufrivillig spenner seg opp for å begrense symptomtrykket fra denne underliggende tilstanden. Da oppstår en reflektorisk skoliose.


Både en degenerativ skoliose og en reflektorisk skoliose kan være assosiert med slike utstrålende smerter som du opplever. Forskjellen er at de ustrålende smertene oppstår som følge av en degenerativ skoliose, mens de er en årsak til en reflektorisk skoliose.


Trening vil være fornuftig, uavhengig av årsak, gjerne i samråd med en fysioterapeut. Jeg ville også anbefale å få dette vurdert med stående røntgenbilder av ryggen, og gjerne også et MR-bilde, slik at man bedre vet hva man faktisk har å gjøre med.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-