Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skoliose og benlengdeforskjell

Spørsmål

Hei. Jeg har fått påvist skoliose i ryggen, og har også lengde forskjell på beina mine. Mener lengde forskjellen er rundt 4 cm, eller kanskje litt mer. Så har mest sannsynlig fått skoliose pga lengde forskjellen på beina mine. Men jeg har lest litt om skoliose på nettet og det står at hvis man har skoliose som er ganske stor så kan den presse på lunger å gi dårlig oksygennivå så man kan få problemer med å puste. Og skoliosen kan også presse på hjerte å gi hjerteproblemer hvis den er stor. Jeg er redd for at skoliosen min er såpass stor at jeg kan få problemet med lunger eller hjerte. Så jeg lurer på hvor stor skoliose man må ha for at den skal kunne påvirke lunger og hjertet og gi problemer? Legger ved røntgenbilder som ble tatt så du kan se på de, og kan si noe om jeg har risiko for at skoliosen min kan påvirke lunger eller hjertet.

Kvinne 30
Svar

Hei!


Det foreligger en scoliose av en viss størrelse i lenderyggen din, samt en svært liten komponent også i brystryggen. Den komponenten som sitter i brystryggen vil ikke kunne gi deg noen plager fra verken hjerte eller lunger.


Jeg vil anta at du står på røntgebildene som er tatt, og man kan ut fra bekkenbildene få inntrykk av en betydelig beinlengdeforskjell. Som du sier kan dette spille inn i utviklingen av en scoliose. Hvis ryggen din ikke enda er vurdert, og at all progresjon i scoliosen har stoppet opp er slått fast, ville jeg bedt om å bli henvist til en ryggkirurg for ordens skyld.


Lykke til!