Skivedegenerasjon

Spørsmål

Hei. Etter 7 mnd med ryggplager er jeg ganske rådvill. Mr viser et midtstilt prolaps men som ikke klemmer på nerver. Denne prolapsen ligger på en skive som er litt degenerert i følge mr svar. Etter time hos ortoped sier de at det er den degenererte skiven som kan gi smertene og at disse kan bli sånn. Jeg nekter å innfinne meg med dette da jeg har sett mange studier på andre med degenererte skiver i mye større skala enn meg,som ikke har smerter en gang. Jeg har hatt en ganske lik runde før,under mitt siste svangerskap for fire år siden. Dette ble bedre da jeg fødte. Mr bilder tatt den gangen viser det samme som i dag så ingen forverring på degenereringen. Prolapset ligger i l5s1. Jeg har nesten hele veien kun hatt ryggsmerter og ikke strålesmerter før nå i senere tid. Dette kom etter noen tester med lette knebøy og markløft. Venter på nytt mr svar etter denne runden. Strålesmertene er i korsrygg,rumpe, hofter, lår og noe ned til leggene. De følger ikke «en strek» men er jevne. Jeg er godt trent og har fokusert mye på øvelser rundt bekken og nedre magemuskler da disse har vært dårlige. Hva gjør jeg fremover? Dette går på psyken løs og jeg klarer ikke sitte mer enn noen minutter av gangen. Hverdagen har blitt svært mørk og tung. Har hørt om de som får sprøyter i ryggen for behandling osv. Ortopeden nevnte som siste mulighet en operasjon for å sette inn en skive protese men dette virker skremmende da han også sa det kunne bli værre.

Kvinne 34

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Jeg forstår at dette er en frustrerende situasjon. Jeg vil tro at det er tale om en skiveprotrusjon, hvor bakre vegg på mellomvirvelskiven gir etter og tillater skiven å skvises ut mot bakenforliggende spinalkanal. Det er velkjent at det er svært ulik opplevelse av dette, som i utgangspunktet er for en begynnende slitasje i ryggen for å regne; noen kjenner absolutt ingenting til slike forandringer, mens andre får store plager, helt uavhengig av omfanget på forandringene. Man mener dette kan ha å gjøre med hvor rikelig mellomvirvelskiven, de øvrige ledd og strukturer er innsatt med smertefibre. Har man mange smertefibre, vil man oppleve mye mer plager av forandringene.


Forandringene er heller ikke så uttalte at det affiserer avgående nerverøtter, så jeg vil tro at de smertene du beskriver i sete og lår, mer skyldes muskelspenninger og triggerpunkter som oppstår i disse muskelspenningene.


Det positive er at du allerede synes å gjøre mye riktig på egenhånd, og synes å ikke innta et uheldig ryggmønster. Generelt er det anbefalt å styrke kjernemuskulaturen som hjelper deg å stabilisere ryggsøylen. Jeg ville anbefalt å bruke fysioterapeut, fysikalsk medisiner og ryggskole, og først når du eventuelt ikke opplever tilstrekkelig hjelp fra dette, kan du vurdere de kirurgiske alternativene. Du har allerede fått informasjon om skiveprotese. Et annet alternativ er avstivning av det segment i ryggen hvor man tror de fleste av plagene de oppstår. Injeksjoner tror jeg ikke man har benyttet på mange år i Norge.


Jeg håper du til slutt vil få det bedre med ryggen din, lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn