Skade i håndroten

Spørsmål

Julen 2016 lot jeg en person bokse i hendene mine. Jeg ble truffet i håndbaken med en knoke, det ble et blått merke, og etter det har hånden min ikke blitt bra igjen. Ved røntgen ble det påvist spor etter brudd. Har ikke disse medisinske bildene. Grunnet misforståelser fikk jeg aldri gipset hånden. Fem måneder etter tok jeg MR. De sa det ikke var brudd, men bløtdelsskader. To år etter er det samme punktet i håndbaken fortsatt numment. Jeg har ingen smerter i håndleddet, men selve håndflaten kan det være vond hvis jeg griper f.eks et dørhåndtak. Noen av senene føles løse, og noen av senene føles litt som lim. Hvis jeg forsøker å gjøre øvelser for å strekke ut hånden, blir alt verre, og da kan jeg ha vondt i fingrene. Etter skaden hadde jeg en stund vanskelig for å bevege lillefingeren, men dette gikk over. Jeg har nå snakket med lege, og skal få time hos ortoped. Jeg har lest mye om saken. Jeg har ikke til hensikt å sette diagnose på meg selv, men har en klar mistanke om at dette kan være et pisiform-brudd som har blitt oversett. Alle symptomene er der. Vonde/løse sener og et spesifikt punkt som er numment. Har forsøkt å hvile hånden i en håndleddsbeskytter om nettene, uten fremgang. Av den grunn tror jeg ikke det er snakk om noe Carpal-syndrom. Radiografen som tok MR sa at jeg beveget hånden litt. Er det en mulighet for at dette gjorde at skaden ikke vises? Såvidt jeg har forstått det, vises Pisiform-brudd kun som ødem i området. Det er underlig med en hevelse i hånden fem måneder etter skaden uten at det er snakk om et brudd, og jeg mener at det ikke har blitt tenkt holistisk. Hva er din mening som ortoped utifra informasjonen som er gitt? Etter to år vil jeg gjerne få fikset dette, og tenker å ta med meg tilbakemeldingen ved timen hos ortoped. Har du noen mening om sjansene for avklaring, og om jeg eventuelt bør ta ny røntgen, CT eller MR? Vedlagt er bilde av det nøyaktige området som er vondt merket som en rød sirkel. Det svarte merket er bare en unøyaktig tusj.

Mann 36
Svar

Hei!


Nå driver ikke jeg så mye med håndskader til vanlig, men har likevel hatt min rotasjon på en avdeling som drev med denne formen for skader og påfølgende plager.


Ut fra skademekanismen og det punktet du angir smerter, høres det ut som om du kan ha skadet en av de strukturene som befinner seg her. At hånden i dag fungerer greit, gjør at jeg tviler på at det har vært tale om noen seneskade, og det er ikke en typisk skademekanisme for dette. En ren skade av musklene i dette området, ville ikke gitt plager som har vart så lenge. Jeg tror heller mer at det kan være tale om et oversett brudd i håndroten, mest heller jeg mot knokkelen som heter hamatum.


Hvis denne ikke har tilhelet, kan det gi opphav til smerter både fra den manglende tilhelingen, men også senplager som gir opphav til en tilstand som kalles ulnart beknip i Guyons kanal. Dette er smerter, nummenhet og plager i spesielt ringfinger og lillefinger, samt i de verste tilfeller lammelse av fine  muskler som sitter inne i håndroten.


Et dårlig MR-bilde, spesielt med bevegelsesartefakter, er ingen god undersøkelse mtp brudd. Røntgenbilder må tas med helt spesielle projeksjoner for å fange opp et slikt brudd, mens CT vil kunne vise det greit om bruddet fortsatt ikke er tilhelet. Slike CT-bilder synes jeg absolutt du skal få tatt på forhånd, slik at du slipper å tape unødvendig tid for å ta dette etter å ha vært hos en ortoped.


Lykke til!