Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skade i albuen

Spørsmål

Hei Var uheldig å falt på snowboard for 7 uker siden. Pådro meg da caput og collum radii i venstre arm. TROR jeg falt på strak arm. Konservativt behandlet med fatle en uke. Hovnet kraftig opp, med blåmerker fra albueleddet og helt ned i hånd. Ortoped stusset ved 1 ukes kontroll pga kraftig hevelse og store smerter. Ble derfor innkalt til ny sjekk ved 2 uker. Ny ortoped synes armen ser svært bra ut, sender meg til fysio og avslutter behandling ved ortopedisk, selv om jeg opplever svært begrenset bevegelighet (både ekstensjon og fleksjon.) Har smerter ved pronasjon og supinasjon, noe nedsatt utslag. Får øvelser hos fysio, etter noen dager resulterer dette i enda mindre bevegelighet og verkende smerter i hele underarm. Drar til fastlege, blir henvist til mr.(Avslutter fysio, i påvente av mr-svar.) Får tatt mr etter 6 uker, og opplever sterkere og sterkere smerter. Spesielt kveld og natt. Drar til lege pga intense smerter, mr rapport har kommet, uten spesielle funn. (Slik jeg oppfattet legen.) Noen små skader på leddbånd og betennelse, ellers ok. Legen mener armen er stiv pga blod som har stivnet i leddet. Har gjort øvelser i 4 dager nå, har resultert i helt stiv albue. Skal kontakte fysio i morgen. Har time til ortoped (i fht svaret på mr) om en uke. Jeg opplever at det tar fryktelig lang tid å få noe hjelp, da jeg opplevde disse plagene allerede 2 uker etter skaden. Hva kan årsaken være til at armen oppleves stivere, jo mer jeg prøver å bevege på den? Og hva kan være årsaken til at smertene bare øker? Armen har en mørkere farge, spesielt morgen og kveld, er ofte «marmorert» og fingrene hovner fort opp om jeg ikke beveger dem jevnlig. Smertene i armen oppleves som verkende/begynnende krampe. Går av og til opp i skulder, men oftes ned i underarm og ut i fingre. Legger ved et bilde der jeg ser at noe er annerledes i min albue, i fht det jeg ser på nettet. Hva er dette område?

Kvinne 39
Svar

Hei!


Jeg synes det er en god idé at du får en ny vurdering hos en ortoped. En ikke helt uvanlig ledsagende skade til brudd i caput radii, er en tilstand som kalles Essex Lopresti. Det som skjer er at membranen som holder de to underarmsbeina samlet, skades, og underarmsbeina mister sin faste forankring. Dette vil klassisk kunne gi mye plager i underarmen og håndleddet, og ikke bare i albuen, hvor bruddet først blir erkjent. Dette synes jeg du skal prøve å få avklart.


Ellers ville jeg ut fra det du også skriver, bedt om å få avklart om det finnes noen som helst mulighetfor at du er i ferd med å utvikle CRPS (kronisk regionalt smertesyndrom). Dette kan gi smerter og ubehag langt utover det man forventer ved en slik skade, og skyldes "kortslutning" i nerver som forsyner armen. Dette ledages ofte av det man kan kalle trofiske forandringer i huden, hvor fargeendring er ett slikt funn. Det er viktig avklare muligheten for CRPS tidlig, slik at adekvat behandling kan startes opp umiddelbart.


Det du anmerker på MR-bildet, er fett som ligger i gropen på baksiden av albueleddet, og forklarer ikke de plagene du opplever.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-