Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skade etter traumatisk luksasjon av skulder

Spørsmål

Hei,for ca to mnd siden falt jeg og slo skulderen ut av ledd(nedover).Ble satt på plass,fikk fatle jeg skulle gå med tre dager og etter det begynne med pendeløvelser og beskjed om å kont fysioterapeut for å begynne forsiktig opptrening.Var på to behandlinger men etter to uker var smertene fortsatt tilstede,det ble derfor tatt MR som viste; Udislokert frakturlinje i tuberkulum majus.Det Hill-Sach's impresjonsfraktur i caput humeri eller benet Bankhart fraktur.Rupturlinje i midtre substans av fremre deler av nedre glenohumeralligament som ved skade nedre kapsel.Er noe omgivende bløtvevsødem.Foreligger ganske omfattende partiell ruptur på articularsiden av supraspinatussenen med videre intrasubstans forløp men ikke sikkert gjennombrudd til bursasiden.Bemerker imidlertid et markant subacromial-subdeltoid væskesjikt som gjør at okkult rupturlinje ikke helt kan utelukkes.Adekvate funn ved øvrige rotatorcuffsener og muskulatur..R:Gjennomgående rupturlinje i sentrale del av nedre glenohumerallligament fortil som ved omfattende kapselskade.Ikke tegn til Bankart skade av labrum eller Hill-Sach's impresjonsfraktur i caput humeri.Udislokert fraktur i tuberculum majus.Partiell ruptur på articularsiden av supraspinatussenen med videre interstitelt forløp.Ikke påvist gjennomgående ruptur til bursasiden men subacromialt-subdeltoid væskesjikt gjør at okkult rupturlinje ikke helt kan utelukkes.Partiell ruptur på articularsiden av infraspinatussenen.Hva betyr alt dette?Venter på time hos ortoped og lurer på hvordan jeg skal forholde meg til armen i mellomtiden,bør jeg holde den i ro eller gjøre øvelser og eventuelt hvilke øvelser?Er dette noe som leger seg selv og hvor lang tid vil det ta?Jeg gjør pendel og rotasjonsøvelser daglig og prøver å bruke armen uten å belaste,men det gir smerter særlig i overarm skulder og foran på brystkasse ved kragebenet og til skulderbladet.Er også vondt å ligge ned uansett liggestilling.Klarer ikke å løfte armen langt ut fra kroppen.

Kvinne 55
Svar

Hei!


Jeg regner med at dette var en fremre luksasjon av skulderen din.


MR-bildene du har tatt viser at det har tilkommet et brudd i beinknuten på overarmsbeinet, som er festestedet for flere av senene som styrer skulderen din. Bruddet står helt anatomisk, og vil ikke trenge ytterligere behandling, og etter to måneder vil jeg regne med at bruddet er tilhelet.


Leddleppen som bidrar til stabilitet i skulderen er uskadet. Det foreligger en ikke-gjennomgående skade i to av senene som fester til nevnte beinknute. Disse skadene kan i utgangspunktet bidra til det smertebildet du beskriver. Det er også å forvente at dette vil gå seg til over tid, men tidsapsektet på dette kan være varierende. Om disse froandringene skyldes luksasjonen, eller om de var tilstede også før kan man ikke si sikkert. Mange vil få påvist slike forandringer også uten at det foreligger noen skade, og mange har heller ingen plager fra slike forandringer.


Hvis du er mye plaget, vil det trolig kunne være nyttig å kontakte en fysioterapeut for å få hjelp til en raskere opptrening. En ortoped vil kunne ta stilling til om forandringene i senen kan være aktuelle for kirurgi, men jeg vil tro de først vil ønske å se om dette kan håndteres ikke-kirurgisk over en periode.


Lykke til!