Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skade av stortå på fotballtrening

Spørsmål

Hei. Et langt spørsmål: For fire uker siden spilte jeg fotball, og fikk da en ball forfra hardt mot min venstre stortå. Umiddelbart gjorde det bare litt vondt før det la seg, men en halvtime senere imens jeg fortsatt trente fikk jeg akutte smerter i tåen (både ved bevegelse og ved ro) og jeg klarte ikke å tråkke på tåen uten veldig store smerter. Disse smertene varte i en uke, før det bedret seg litt (det var fortsatt smerter ved belastning). Jeg tenkte derfor å se an situasjonen, men to uker senere ble det mer eller mindre av seg selv mye verre igjen.

Jeg dro på legevakten og videre på røntgen, men de fant ingen brudd og jeg dro så hjem. Tåa er ikke bedre. Det er vondt i det midtre leddet på tåa (spesielt på innsiden) når jeg beveger tåa, og da spesielt når jeg bøyer den nedover. Sterke og skarpe smerter oppstår dersom jeg for eksempel drar på meg en sokk, slik at tåa får press forfra. Da er det nesten så jeg hører det knaser i hele tåa.

Sterke smerter i hele tåa ved gange. Jeg kan ta på tåa uten store smerter, men smerter oppstår når jeg klemmer samtidig på yttersiden/innersiden. Klarer ikke å gå skikkelig, løser det ved å tråkke på helen i stedet for forfoten. I en uke har jeg prøvd å stabilisere tåa med tape (til vrist og nabotå).

Smører med ibuxgel og spiser også fysisk ibux uten hell. Er i ro så godt det lar seg gjøre (det har jeg vært i fire uker), men går når jeg må komme meg fra a til å.

Det er ingen synlig hevelse, varme eller rødme på tåa. (De to første ukene var den litt hoven). Smertene er ikke konstante.

En dag kan det være helt ekstremt og plagene er der også om natten, og den neste dagen kan den være litt bedre igjen (men dersom jeg tråkker skikkelig på den eller «knekker» den er smertene tilbake).

Per i dag er den god når jeg er i ro og smertefull når jeg går. Dette begynner å bli utrolig frustrerende og hemmende, og det føles ut som om det aldri skal gå over-heller tvert i mot. Hva skal jeg gjøre?

Takk for svar!

Kvinne 22
Svar

Hei, beklager forsinket svar!

Slik du beskriver det, må det foreligge en skade inntil det motsatte er bevist. Et røntgenbilde vil ikke alltid klare å avbilde ledd i tilstrekkelig grad til å si at det ikke foreligger et brudd. Når det er gått så lang tid som nå, ville jeg bedt om å få tatt CT av foten - dette vil kunne vise skader i skjelettet.

Hvis dette mot all formodning ikke gir deg svar, kunne du fått gjort en MR-undersøkelse som vil kunne vise om det foreligger en skade i brusken. Slike bruskskader kan oppstå ved slike traumer du beskriver.

Det har allerede gått fire uker, og en potensiell skade i tåen din, vil ofte trenge minimum seks uker før symptomtrykket avtar merkbart. En slik restitusjon fordrer at en skade tillates ro til tilheling, og det er vel ikke akkurat det som har skjedd i ditt tilfelle. Mer spesfikke råd om behandling blir vanskelig å gi all den tid vi enda ikke vet hvilken skade det kan være tale om.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-