image: Senebetennelser etter mye musebruk

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Senebetennelser etter mye musebruk

Spørsmål

Hei, Jeg har for tiden veldig vondt i en nerve eller sene i høyre hånd. Smerten er brennende/stikkende, og befinner seg på knokkelen til langefingeren. Å bøye hånden nedover og samtidig knytte neve er umulig. Føles som om fingrene blir "låst". Jeg kjenner smerten ekstra godt på knokkelen hvis jeg trykker på siden av håndleddet under tommelen. Det startet i november i fjor, og jeg tror det kommer av at jeg har vært hjemme fra jobb og brukt mobilen og datamusen ekstra mye. Jeg har ventet på at det skal gå over av seg selv, og prøvd å avlaste hånden mest mulig. Men det er like ille, nesten litt verre. Hva slags type skade kan dette være, og hva kan i så fall gjøres hvis jeg drar til en lege?

Kvinne 34
Svar

Hei.

Det kan her høres ut som det er to ledd du har vondt i, og såvidt jeg forstår er det følgende steder:

1) På oversiden av hånden, leddet hvor 3.finger festes til hånden

2) I leddet mellom tommel og håndledd.

Du skriver at du tenker at det kommer fra en nerve eller en sene. Jeg er tilnærmet sikker på at det er senebetennelser du har, og det ut fra din beskrivelse av smerten, og sett i sammenheng med at du har jobbet så mye med datamus og mobil. Dersom du kjenner at det å bruke datamus og mobil utløser smerte, så bekrefter det en sammenheng og en senebetennelse.

Jeg kan naturligvis ikke stille noen endelig og sikker diagnose uten å undersøke deg, men ut fra din beskrivelse høres det særdeles sannsynlig ut.

Den beste behandling mot slike ting er ro, altså å holde de vondene leddene i ro. På apoteket kan du kjøpe en håndleddsstøtte i plast med reimer med borrelås, som ser ut som et halvt plastskall. Setter du på en slik, klarer du ikke å bevege håndleddet i det hele tatt, og det vil gi god smertelindring, og fremme tilheling.

Du bør også forsøke å få til en tilsvarende ordning på langfingerens grunnledd. På legekontorene har man bøyelige fingerskinner, laget i aluminium og med skumgummi som polstring. En slik legges som en "spjelk" på fingerens overside og innover håndryggen og tapes eller surres fast, slik at bevegelsen i det leddet opphører. Jeg er ikke sikker, men det er godt mulig at du får det også på apoteket, spør om dette.

Utover dette kan du forsøke betennelsesdempende tabletter som for eksempel Ibux 400 mg x 3 (reseptfritt i minstepakninger), men det er ikke strengt tatt helt nødvendig, da det ikke kurerer, men kun lindrer. Det som bidrar til å bli fortest mulig kvitt dette, er å immobilisere leddene, som ovenfor beskrevet.

Dette kan selvfølgelig gjøres på et legekontor, men du kan nok få det til selv også, som ovenfor beskrevet, og gjør du det, så kan igrunnen ikke legen bidra med så mye mer enn det du allerede selv gjør. Det måtte isåfall være å bekrefte diagnosen. Men dette virker så meget sannsynlig å være senebetennelse, så da synes jeg det er greit at du forsøker dette opplegget først, og skulle det da være slik at du ikke begynner å bli bedre etter noen dager, evt blir verre, så kan du heller vurdere et legebesøk.

Håper det var greie råd. God bedring.

Illustrasjonsfoto øverst: wrangler / Shutterstock / NTB