image: Schlatters sykdom hos voksne

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Schlatters sykdom hos voksne

Spørsmål

Hei, Jeg er 40 år og fikk Osgood–Schlatters sykdom på det ene kneet da jeg var rundt 9 år. Det er en stor, hard kul som er veldig synlig når jeg bøyer kneet. Jeg har den fremdeles, og andre medlemmer i familien min har også hatt det resten av livet etter at de fikk det.

Den gjør vondt å sitte på, og hvis jeg forsøker å løpe eller går i ulendt terreng over lang tid, kan den hovne opp og gjøre veldig vondt. Denne hevelsen har tidligere alltid gitt seg etter en kveld, men kan være vanskelig mens den står på.

Nå har jeg begynt å skate, og det har gått fint de første månedene, selv om jeg iblant har følt at det venstre kneet gjør vondt mens jeg holder på. Skatinga gir meg utrolig glede. I går skatet jeg i halvannen time med slalom og vridninger, og jeg følte meg helt fin etterpå.

Jeg syklet hjem i tjue minutter og gikk opp flere trapper, og merket ingen problemer. Men etter en halvtime hadde schlattersen begynt å hovne opp, og etter omlag to timer var det blitt så ille at jeg ikke kunne bøye kneet eller rette det ut uten virkelige smerter.

Nå, dagen etter, er det fremdeles vanskelig å gå eller stå på det venstre benet. Trapper er nesten umulig. Jeg regner med at dette vil gå over i løpet av dagen, men lurer på hva jeg kan gjøre med schlattersen på lang sikt? Jeg er som sagt 40 år, og kommer ikke til «vokse den av meg.» Takk!

Kvinne 40
Svar

Hei!

Det er opplest og vedtatt at man "aldri" behandler Schlatters sykdom hos barn og ungdom. I det store flertallet av tilfeller blir man bra uten kirurgi. Ifølge studier, endrer dette seg litt når Schlatters sykdom fortsetter å gi plager inn i voksen alder.

Det er mange studier som har undersøkt ulike former for kirurgisk behandling av Schlatters sykdom, og det synes som om kikhullskirurgisk behandling gir best resultat.

Denne problemstillingen synes jeg godt du kunne bli henvist til en ortopedisk kirurg for å få vurdert, om du kan være kandidat for slik kirurgi.

Lykke til!

Illustrasjon øverst: Akora Illustration / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-