Ryggsmerter

Spørsmål

Hei, Jeg har fått påvist dette via MR: MR LS-columna Ingen ekspansiv prosess. Normalt signal fra conus. L4/L5: Lav, dehdyrert skive som bukter sentralt. Lett fasettleddsartrose. Det er litt trangt sentralt og i recessene, men ingen sikker rotaffeksjon. L5/S1: Protrusjon mot ve. Trang ve. recess med mulig affeksjon av S1-roten her. Fasettleddsartrose. Men har fått noe ikke-veledende svar på behandling av min lege. Han anbefaler fysio, men kan ikke gi svar på om kiropraktor eller andre former for behandling vil fungere. Har hatt mye smerter og gått på betennelsesdempende/smertestillende i 10+ uker. Har du forslag til behandling? Og eventuell forslag til trening?

Mann 31

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det bildet av ryggen din viser, er at det ikke er noen alvorlig sykdom der, spesielt ikke kreft. Ordet "ekspansiv prosess" (som du ikke har) er et annet ord for svulst. Videre viser det at det ikke er noe i ryggen som kan eller skal opereres, heldigvis. Når en ikke skal opereres, så gjenstår kun det vi kaller for "konservativ behandling", dvs tid, smertestillende, evt fysioterapi / øvelser / tilpasset fysisk aktivitet.  Selv om du har sterke smerter, så er det allikevel ingenting på bildet / i ryggen din, som tilsier at du ikke kan bli bedre. Det er det viktigste, og hovedkonklusjonen her. 

På vanlig norsk så er funnene på MR-bildet følgende:

Skivene mellom de to nederste ryggknoklene dine buler noe ut, og irriterer en av nerverøttene. Men det er ikke fullt prolaps. Det er også litt slitasje (artrose) i enkelte ledd, og det kan også bidra til smerten. 

Prognosen ved slike tilstander er veldig god, de fleste blir smertefrie etter en del tid. Men du må være forberedt på at det kan ta både uker og måneder, men så lenge du vet at dette ikke er noe alvorlig, dvs at det er ting vi vet blir bra av seg selv, så holder du nok bedre ut smerten.


Med "konservativ" behandling, altså ikke-kirurgisk, så er det slik at de fleste vil bli gode med tiden, uansett om en velger fysioterapi, kiropraktor eller smertestillende og gåturer. En er ikke nødt til å gå til hverken fysioterapeut eller kiropraktor, og begge deler kan erfaringsmessig hjelpe, men du vil etter alt å dømme bli god uansett, med tiden. Det er nok derfor legen din ikke direkte har anbefalt kiropraktor, altså dette med at du etter alt å dømme vil bli god uansett hva du velger av behandling eller ikke-behandling. Det viktigste er uansett at du bruker tilstrekkelig med sterke nok smertestillende, slik at du klarer å holde deg i bevegelse, for det er veldig gunstig for prognosen og for smertelindring. 

Det finnes ingen helt spesifikke øvelser eller spesifikk behandling for den typen ryggsmerter du har, det er prinsippene ovenfor som gjelder og som fungerer. Gåturer er utmerket, og ta gjerne smertestillende før du skal gå, for da blir det mindre vondt og du klarer det bedre. Det er bedre med flere små turer daglig, enn "skippertak". En fysioterapeut kan gjerne vise deg ryggstyrkende øvelser m.v., og det er gunstig, men som sagt så er det ikke slik at en type behandling eller øvelser er direkte kurerende eller nødvendig her. 

Egentlig kan det oppsummert sies så enkelt som følgende:

Smertestillende, tid, daglige spaserturer, og i tillegg kan du gå til fysioterapeut eller kiropraktor om du ønsker det. Og hvis du synes det hjelper eller kjennes godt. Hvis ikke kan du la være dette, for her tyder alt på at du kommer til å bli bra etterhvert uansett. 

Håper det var grei informasjon. God bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-