Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ryggsmerter med utstråling

Spørsmål

Hei! Jeg plages med ryggplager, høyre side og nedover foten. Jeg har vært til lege og fått betennelsesdempende, men føler det tar bare toppene. Naproxen og paracet. Jeg har tatt MR og tror det må være betennelse i musklene. Jeg trenger smertestillende som fungerer hvor jeg får til å slappe av. Blir så lei av at jeg ikke får noe som hjelper 😏 Håper du kan hjelpe meg 😊slik at jeg får en bedre hverdag.

Kvinne 44
Svar

Hei.


Naproxen og paracet som du har fått, er gode smertestillende og hjelper mange, men i enkelte tilfeller trenger man sterkere smertestillende. Det er det som ser ut til å være din situasjon nå, slik du beskriver det. Det er ingen problem å finne sterkere smertestillende enn det du bruker nå, så at du skulle kunne oppnå tilstrekkelig smertedemping, er nærmest en selvfølge.

Du skriver her at du håper vi kan hjelpe deg. Jeg vet ikke om du da tenker at vi skulle kunne skrive resept til deg, men det går ihvertfall dessverre ikke. En av grunnene til det er at dette er en anonym tjeneste, og jeg vet jo ikke hvem du er eller hva du heter, så det er derfor følgelig ikke mulig å skrive ut noen resept til deg. En annen grunn er at Lommelegen.no er et nettsted for generell helserådgivning og -informasjon, og ikke behandling, og det å skrive ut resepter er jo en behandling.

Det jeg kan si om dette, er at din fastlege plikter å gi deg det som er definert som "nødvendig helsehjelp", og smertelindring er definitivt nødvendig helsehjelp. Her handler det derfor om at du får forklart din fastlege grundig og tydelig nok at du ikke er tilstrekkelig smertelindret med de medisinene du har, for det er forutsetningen for at legen vil kunne forstå at du trenger sterkere smertestillende. Prøv derfor dette. 

Forøvrig høres det ut som ut fra din symptombeskrivelse med smerter i korsrygg og nedover foten, at du har isjias. Det er vanlig og i de fleste tilfeller går det over av seg selv i løpet av uker og måneder, heldigvis. Men i ventetiden på å bli god igjen, trenger man smertestillende, ofte sterkere enn Naproxen og paracet. 

Enhver fastlege har utallige pasienter med isjias, som trenger sterkere smertestillende enn Naproxen og paracet, så din fastlege vil forstå dette behovet ditt, når du forklarer det tydelig nok.

Jeg håper at du får god hjelp, og rådet her kan være til nytte for deg.

Lykke til og god bedring. Husk også at det er både smertestillende og det fremmer tilhelingen, å være i lett bevegelse hver dag, for eksempel gåturer etter å ha tatt litt smertestillende.