Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ryggsmerter, hoftesmerter, blåmerker og hevelser

Spørsmål

Hei. Først, jeg er ikke hypokonder og tåler normalt mye smerter. Jeg er 53 år og normalvektig. Jeg skadet meg på jobb for 1år siden ifm utagerende og dement mann. . Jobbet delvis frem til februar, men bare blitt verre.

Fikk fysio fra mai og har gått på krykker siden da. Smertene i h side/rygg blir bare verre og verre. Mistet mye førlighet i benet og foten. Alt er «tungt og ømt». Tror jeg må ha vannavlating stadig vekk, selv rett etter toalettbesøk. Føler noen ganger at det kommer dråper (er ikke inkontinent) Har ikke UVI (sjekket det på torsdag)

De siste dagene har jeg fått mye mer vondt «inne i» hoften og benet ned tom kneet. De andre smertene «trykker og gnir» jeg på, men det går ikke med disse. Det er vondt å gå, sitte og ligge nå. Er så sliten på en måte, men det kan jo både være varmen og at jeg har gått så lenge. Det har og blitt vondt å legge underarmene på armlener. Det er akkurat som om huden har blitt «tynn», men veldig øm.

I tillegg har jeg fått veldig ømme fingre fra rundt juletider(mest tommel og pekefinger på h hånd, men også v hånd) og de hovner veldig opp utover dagen og kvelden (har ikke leddgikt, men mor og bror har) Mister litt kraft på en måte.

I går ettermiddag oppdaget jeg fire blåmerker på v lår. Har ikke slått meg. Og et rødaktig merke på v legg (ca 1cm i diameter) Jeg spurte en venn som har jobbet på akuttmottaket i mange år. Hun ba meg ringe legevakten. Jeg ble litt engstelig, noe jeg normalt ikke er. De ville ikke snakke med meg og ba meg gå til fastlegen på mandag. Hun er på ferie. Du vet, 15 min (10 når akutt) rekker ikke over alt dette.

Skal ikke tilbake til nevrolog før 29/8 (var der i vår og de ville avvente evt operasjon til det hadde gått minst ett år) Dette ble mye, men jeg har det ikke bra nå. Er veldig sliten. Fysio ville legge meg på sykehuset for hun dro på ferie, fastlegen må ha «en grunn». Jeg er god til å si at ting går bra. Håper du kan gi meg et råd. Tusen takkk

Kvinne 53
Svar

Hei! Jeg forstår at det er slitsomt for deg. En ting er å gå rundt med smerter hele tiden og det andre er usikkerheten rundt diagnose. Har du fått tatt MR av rygg/ hofte partiet? Prolaps? Andre funn? Plagene fra arm/fingre samt hevelse,  er vanskelig å sette i sammenheng med ryggen. Det taler mere mot reumatisme eller annen systemlidelse. Stoffskiftet? Blåmerker som plutselig oppstår kan skyldes dårlig blodplatefunksjon. Det bør taes blodprøve på det. I tillegg hvite, senkning, kalsium, nyreprøver osv. Det er viktig å utelukke sykdommer som krever spesifikk behandling som f eks myelomatose (benmargskreft). Det er dog lite sannsynlig. Dersom man ikke finner noen diagnose som forklaring, vil smertebehandling være nødvendig. Smerteplaster, depotformer mm. Du har mye å gå på her. Fysikalsk behandling vil også være nyttig. fastlegen er første instans og be om dobbelttime er mulig. Jeg ønsker deg lykke til og håper du får hjelp for dine plager