Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rygg- og nakkesmerter

Spørsmål

Jeg hadde et slag mot hodet for ca 2 år siden, ved siden av øyet, på høyre side og rett over øret. Det endte med kvalme og svimmelhet, (krystallsyke) og oppkast. Kraftig hodepine varte i ca en uke, forsvant etterhvert helt. Idag sliter jeg med smerter i ryggraden, spesielt i nakken,konstant øresus. Som en konsekvens av det har jeg hatt en slags stramming av muskler(sener?). Krymper med musklene mens jeg sitter eller gjør noe, det ender med smerter i ryggen. Jobber med å prøver å slappe av uten stramming. Så sliter jeg med øresus, stivhet i nakken og langs ryggraden, midt på ryggen, oppover mot nakken. Føles som en slags senebetennelse? Jeg også føler litt etsende trykk i øynene og har en liten utvekst 'pinglekule'i venstre øye. Øynene kan føles også som bløtere enn vanlig, men ikke mye. Jeg var undersøkt av legen samme dag da det skjedde, før ca.2 år siden og gikk hjem med pakke paracet jeg skulle bruke. Etter det har jeg også vært innom kiropraktor og fastlegen som undersøkte meg med tanke på eventuell krystallsyke. Alt var bra, ingen tegn til denne sykdommen. Fikk beskjed om å gjøre noen praktiske øvelser, men har ikke særlig behov for det siden jeg ikke har svimmelhet. Hva tror du plagene er, og hva foreslår du til meg å gjøre med dem? Hvordan kan dette kureres eller behandles ? På forhånd takk for svar.

Kvinne 51
Svar

Hei.


Jeg tenker at det ikke er mulighet for noen sammenheng mellom slaget mot hodet for to år siden, og dine rygg- og nakkeplager nå. Smerter og stivhet i nakke og rygg er særdeles vanlig, såpass vanlig at flertallet av oss opplever det fra tid til annen i livet. Det skyldes i de aller fleste tilfeller ikke alvorlig sykdom, men for eksempel spenninger i muskulatur, -noe du også beskriver at du har. Slike spenninger oppstår gjerne om man går med smerter over tid, for da spenner man musklene ubevisst. Derfor er smertestillende medisiner og fysisk bevegelse, gjerne i form av turgåing og/eller tilpassede øvelser, den mest effektive behandlingen. Underliggende bekymringer og stress vil også være en del av et hele, og det gir også stramme og ømme muskler i nakke og rygg. Det går jeg ut fra at du i noen grad har, siden du her forklarer deg om plager du ikke vet forklaringen på, og som du gjerne vil bli kvitt.


Øresus / tinnitus finnes det ingen effektiv medisinsk behandling for, mens psykologiske teknikker som går ut på å avlære seg å være oppmerksom på det, kan være meget effektivt. Hjernen kan effektivt filtrere vekk sanseopplevelser som ikke har noen informasjonsverdi, som for eksempel øresus. Den første forutsetningen for å få det til, og et man følgelig må øve på, er å ikke fokusere på dette, ikke forsøke å finne løsninger, for ethvert fokus på dette, øker oppmerksomheten man gir det, og det igjen øker de subjektive plagene av det.


Du spør rent konkret om hva jeg tror dette skyldes, hva du bør gjøre, og hvordan det behandles. Jeg kan naturlig nok ikke stille noen sikker diagnose over nett og uten å undersøke deg og prate med deg, men jeg synes avgjort at dette alt i alt mest peker i retning av "vanlig" ufarlig type muskulære spenningstilstander i nakke og rygg. Behandling er som sagt smertestillende og fysisk bevegelse, gjerne i form av et program som du kan gjøre hver dag, tilpasset deg av en fysioterapeut. Det du bør gjøre, er å oppsøke fastlegen, for å (etter alt å dømme) få bekreftet at dette skyldes det jeg her har beskrevet. Deretter kan du vurdere å gå til en fysioterapeut for å få et program med øvelser.


Få legen din til å ta en titt på kulen du har i øyet, når du først er der.


Håper at svaret og rådene er til nytte. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-