Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ribbeinsbrudd, tungpust og hoven fot

Spørsmål

Jeg hadde et veldig hardt fall på julaften. Det var veldig smertefullt og jeg mistet pusten i henimot et halvt minutt. Jeg ble kjørt til legevakta, og legen konstaterte at det var ribbensbrudd i 1-2 ribben på venstre side. Det var smertefullt i tiden etterpå, som forventet. Jeg merket også da jeg begynte å gå turer, at jeg var veldig tungpustet og at jeg var hoven i venstre legg og fot. Smertene har avtatt etter hvert, men pusten er ikke blitt noe bedre. Jeg har gått en del i motbakker for å trene, men dette har ikke hjulpet på pusten. Kanskje treninga virker negativt? I dag var jeg hos fastlegen. Hun undersøkte ved å lytte på lungene og tok oksygenmetning. Begge virket i orden. Det ble også tatt blodprøver. Som jeg ikke fikk høre resultater av. Det ble bestilt time for å ta røntgen. Hun nevnte ikke noe om at det kunne være skade på lunge eller lungesekk. Hvor alvorlig er dette i tilfelle? Kan det bli bedre av seg selv, eller kan det opereres? Kanskje er det en plage jeg må leve med? Hva kan sammenhengen mellom tung pust og hoven legg/fot være?

Mann 71
Svar

Hei.


Jeg tror ikke du har skadet lunge eller lungesekk da du brakk ribbein, for da hadde du nok hatt betydelig alvorlige problemer da det skjedde, blant annet i form av pustevansker, og man hadde etter alt å dømme også oppdaget det på legevakten. 

Jeg tror derfor ikke at ditt ribbeinsbrudd nødvendigvis har noe med tungpusten nå å gjøre. Det at noe faller etter hverandre i tid, altså i ditt tilfelle først ribbeinsbrudd, og deretter pustevansker og hoven for, er på ingen måte noe bevis på at årsaksmessig sammenheng. Det er jo fullt mulig at du hadde blitt tungpustet nå, også uten ribbeinsbruddet. Men vi mennesker er så opptatt av å finne årsakssammenhenger, at vi tenker umiddelbart på årsakssammenheng når noe faller etter hverandre rent tidsmessig. men slik er det altså ikke. Hvem som helst kan bli tungpustet når som helst, av en rekke mulige årsaker, også uten å ha brukket ribbein, og følgelig blir du nå undersøkt av legen din for å se hva slags årsaker det kan være til dine plager.


Blant annet kan både hjertesykdom og lungesykdom kan føre til tungpust, og det samme kan lav blodprosent, for å ta tilfeldige eksempler. Jeg kan naturligvis ikke si noe konkret om hva årsaken kan være i ditt tilfelle, uten å undersøke deg, men det vil jo fastlegen etterhvert kunne gjøre, så det er bra at du har tatt kontakt.


Og så er dette dette med din hovne legg og fot. Det kan ihvertfall på ingen måte ha noen sammenheng med ribbeinsbruddet, så det kan du se helt bort fra. Man kan få hovne ankler og legger ved hjertesvikt, som også gir tung pust, men da får man det aldri i kun en fot. Når man er hoven i en fot, så har det lokale årsaker, for eksempel dårlige klaffer i venene i den foten, slik at væske hoper seg opp med tyngdekraften nederst, altså i fot, ankel og legg. Eller årsaken kan ligge i ledd, slimposer eller leddbånd.

Det er med andre ord nesten utenkelig at det er sammenheng mellom ditt hovne bein og tungpusten.

Igjen kan dette forklares med at ting kan oppstå uavhengig av hverandre, når som helst, og uten at det er årsakssammenhenger kun på grunn av tidsmessig nærhet. 


Du har spørsmål om skade på lunge og lungesekk. Det er nok irrelevante spørsmål for din del siden det er svært liten grunn til å mistenke det i ditt tilfelle, men generelt så vil slike skader kunne heles av seg selv, og i alvorligere tilfeller opereres. 


Du spør om trening vil kunne gjøre ting verre. Det vil det aldri kunne gjøre, så det er ikke årsaken.


Mitt råd til deg er altså at du opprettholder kontakten med fastlegen her, inntil årsaken til dine plager er funnet. Når det er blitt kartlagt, så vil det også være mulig å si noe om du trenger noen behandling av noe slag.


Håper svaret og informasjonen er til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-