Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rehabilitering etter skade av kneets strekkesene

Spørsmål

som vist, 73 år og aktiv fjellvandrer, også i ulendt terreng, vekt trener daglig. skled på en issvult fikk høyre fot klemt under kroppen, prøvde å reise meg opp 2 ganger, men det fantes ikke hold i foten, datt bare sammen igjen. Ringte to kamerater som kom etter halv times tid, brukte deretter ca. 30 minutter til bil og deretter legevakt i Kristiansund, resten følger av vedlagte epikrise. Det er å gått 3 uker etter operasjon, trener nå iflg. plansjer på nett vedr. totalruptur operert, fysio er lukket grunnet dagens situasjon, har heller ikke hørt fra dem. Har for to dager siden økt bevegelse på skinna til 60 grader. Idag dusjet og skiftet plaster, såret er grodd utmerket. Sjekket da kneet og synes det fortsatt har uttalt hevelse. Bøytrening har gått bra frem til økt ekstensjon, klarer såvidt å bøye kneet til 60 grader, men det virker som om det er mer stivheten i kneet som er til hinder enn direkte smerter, det strammer kraftig i overmuskler (sener?)Mitt spørsmål er da om jeg kan provosere stivheten fremover, inntil overgang til 90 grader innen 6 uker eller ta det litt etterhvert inntil overgang til 90 grader innen 6 uker. Er bare litt i tvil grunnet hevelsen. Det er fortsatt lite kraft i foten ved bøying (den svikter) med belastning, trener jeg da for lite på belastning, eller trener jeg feil? Takknemlig for svar og gode råd forøvrig!

Mann 73
Svar

Hei!


Her må du følge de instruksjoner som fremgår av operasjonsbeskrivelsen du har lagt ved:

- Skinnen låses opp 20 grader/uke for ubelastet bevegelsestrening, hvor målet er å være kommet til 90 grader 6-8 uker etter operasjonen

- Du kan belaste på strakt kne, og skal da ha skinnen låst i full strekk


Du skal altså ikke belaste beinet, samtidig som du bøyer det, da vil du stå i fare for å rive opp senen igjen. Er du i stuss fortsatt, ringer du til den avdelingen som opererte deg.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-