Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rehabilitering etter kneskade

Spørsmål

Min datter på 16 har pådratt seg bøttehank ruptur av laterale menisk og avrevet fremre korsbånd. Hun gikk med låst kne i 10 dager før hun ble operert. Ved operasjon måtte 2/3 av menisken fjernes. De ønsker å avvente evt korsbåndsrekontruksjon og se an med opptrening hos fysioterapeut først. Det er nå 4 døgn siden operasjonen. Kneet har fortsatt tydelig innskrenket bevegelighet og hun kan ikke gå på benet. Er dette normalt? Kan det være risiko for at kneet er blitt stivt pga sen operasjon? Hva kan vi forvente videre? Hun har første time hos fysioterapeut om 5 dager. Hvordan er prognosen uten korsbånd? Hun trenger ikke å prestere som idrettsutøver, men har alltid vært glad i å holde seg aktiv, gå på fjellturer og toppturer med familie og venner og renne i slalombakken og gå på ski om vinteren.

Kvinne 42
Svar

Hei!


Etter en kikhullsoperasjon i kneet er det ikke unaturlig å oppleve en viss innskrenket bevegelse. Dette kan både skyldes at smertene bergrenser ønsket om å bevege kneet, men også fordi hevelsen i leddet mekanisk også begrenser evnen til å bevege kneet.


Jeg vil forvente at dette går seg raskt til, og jeg ville ikke vært bekymret for en permanent stivhet i kneet, etter så kort sykehistorie som 10 dager før dette ble operert. Det vil uansett være å anbefale at fysioterapeuten får følge dette opp og bekrefte forventet fremgang.