Redusert strekkeevne i ankelleddet

Spørsmål

Hei, Jeg lurer på om det finnes en kirurgisk metode for å bedre mobiliteten i anklene? Jeg har vært noe hos fysio / manuellterapeut, men det hjelper ikke på noe særlig. Har i lang tid hatt dårlig mobilitet, og jeg er helt sikker på at det skyldes anklene. Klarer ikke å sette meg på huk med hælene i gulvet / på bakken. Klarer også dermed ikke knebøy. Jeg spilte fotball i mange år, og var kanskje ikke den som tøyet så mye. Synes det uansett er rart at jeg er så stiv. Faren min på 55 år klarer å sette seg ned slik på huk. Jeg er 22, så dette skulle jo ha gått an. Noen ulemper dette skaper er jo at jeg må sette meg ned på en vrien måte. Hvis jeg skal sette meg i et trappetrinn, så må jeg snu meg, å nesten balansere med hånden, så jeg ikke faller rett ned. Pga at jeg ikke kan sette meg ned / på huk når jeg bøyer i ankelen. Samme gjelder hvis jeg skal reise meg opp, dersom jeg f.eks sitter på en gressmatte. Klarer ikke å bruke hendene for så å komme meg rett opp. Må vri meg litt til siden, slik at jeg skal kunne komme opp. Gikk noe privat til fysio, siden jeg ikke vet om fastlegen vil ta tak i dette. Legger ved noen bilder, der jeg viser hvordan det blir, og hvor kort jeg kan strekke ankelen. Jeg prøver å presse de bakover, men ser ikke ut som om jeg gjør det noe. Er dette noe som kan være aktuelt for kirurgi, eller vil det blir vanskelig å få det igjennom? Der jeg prøver på knebøy, så har jeg ikke sjans til å sette hælen i gulvet. Da faller jeg bare bakover.

Mann 22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!


Du har nok rett i din antagelse om at ankelleddene virker å ha begrenset leddutslag. Hva dette skyldes blir spekulasjon, men sannsynligvis er det medfødt. Akillessenen dannes av tre ulike muskelbuker, og i noen tilfeller er det kun én eller to av disse som bidrar til å gjøre akillessenen kort eller stram, i andre tilfeller er det alle tre muskelbukene som bidrar. Dette er relativt lett å avklare ved undersøkelse av leggen og ankelen.


Siden jeg tror dette er en medfødt tilstand, vil jeg også tro at leddkapselen på baksiden av ankelleddet er kort og lite ettergivende, så selv om akillessenen skulle kunne forlenges, vil fortsatt leddkapselen i ankelleddet begrense bevegelsesutslagene.


En siste variabel, er at det også kan skyldes den medfødte anatomien av knoklene dine. Hvis du har et vristbein som er svært flatt, vil det tidlig i bevegelsesbanen oppstå en konflikt mellom vristbeinet og skinnebeinet, som mekanisk forhindrer ytterligere bevegelse.


Så, til ditt spørsmål om dette er noe man kan gjøre noe med kirurgisk. Svaret på dette er "ja", forutsatt at det ikke foreligger avvikende, beinet anatomi. Hvis man skal ha håp om å bedre bevegelsen, må man forlenge akillessenen, og sannynligvis også løsne leddkapselen på baksiden av ankelleddet. Hvorvidt man bør gjøre en slik operasjon, avhenger av hvor plaget man er. Hvis dette er representerer et betydelig funksjonelt problem, er det lettere å forsvare kirurgi, enn hvis det kun oppleves som et mindre problem i det daglige.


Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-