Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redusert følelse i foten

Spørsmål

Hei! For tre-fire dager siden mistet jeg følelsen ovenpå stortåen på venstre fot, fra leddet og rundt neglen. Har full følelse på undersiden. I dag våknet jeg av at foten kjennes kaldere, og det føles som den er hoven når jeg tråkker ned, selv om den ikke er det. Hele området omkring stortåen kjennes merkelig, klarer ikke egentlig beskrive følelsen; som om den verker uten å gjøre vondt og litt som at den "sover". Dette gjør at jeg automatisk velger å gå på yttersiden av foten for å ikke tråkke ned med stortåen. Er dette noe som bør ses på av fastlegen min og/eller en henvisning til Haukeland? Hva kan det være? Gikk med en litt trang sko den dagen jeg merket det (som jeg forøvrig har gått med i over to år usammenhengende), men byttet til andre sko dagen etter i tilfelle det var en nerve som var i klem. Blir litt bekymret siden det ikke blir bedre, men derimot ser ut til å utvikle seg. Hvor lenge er det greit å "se det an"?

Kvinne 29
Svar

Hei!


Du beskriver et svært begrenset bortfall av normal følelse ytterst på storetåen på venstre fot. Du beskirver det på en måte som gjør det mest sannsynlig at det er en helt perifer hudnerve på oversiden av tåen, som er problemet. Og som du også antyder, kan dette godt skyldes sko som har vært litt for trange, og som kan ha gitt trykk mot nerven. Etter slike trykkepisoder, vil normal følelse komme tilbake, men det kan ta flere uker, litt avhengig av hvor lenge, og hvor uttalt trykket var.


Ellers kan også trykk mot nerver i rygg gi symptomer helt ute i føtter og armer. Også de andre fenomener du beskriver, er vel forenlig med at dette er noe som har sin årsak i nerver. Spørsmålet er hvor i nervesystemet, og inntil videre mest sannsynlig helt ute i foten.


Hvis det derimot øker på, eller tilkommer andre symptomer som også kan stamme fra nervesystemet, ville jeg ha snakket med fastlegen min, for å få tatt en nærmere titt på hva dette kunne være.


Lykke til!