Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redusert beintetthet

Spørsmål

Hei Har hatt et virus som har medført mye og kraftig hoste, som haŕ ført til, først 3 knekte ribbein, ref ct, og lungebetenelse, og igjen nye knekte ribbein, totalt viser ct 10 knekte ribbein. Dette skjedde i mai i år. Har tatt forskjellige prøver etterhvert som legene begynte å skjønne at noe var galt. Både blodprøver og beintethetsmåling. Legen skriver at blodprøvene er fine, i forbold til beinskjørhet. Beintetthetsmålingen viser lav beintetthet, men ikke osteroporose. Litt forhøyet alp. Legen er usikker på forebyggende behandling, hva tenker du om dette?

Mann 54
Svar

Hei!


Du beskriver patologiske brudd i skjelettet, det vil si brudd som oppstår etter å ha blitt utsatt for energi som det normalt skal tåle. Slike brudd oppstår som følge av ulike tilstander som svekker styrken i skjelettet; dette kan være medfødte, genetiske tilstander, mangelsykdommer, men det langt vanligste er redusert byggestyrke og kalkinnhold i skjelettet. Dette siste er det som kalles benskjørhet.


Siden dine brudd har oppstått nå nylig, vil jeg ikke tro at du har noen medfødt svekkelse av skjelettets styrke, og siden du og fastlegen har utredet deg, har dere heller sannsynligvis ikke funnet noen åpenbar annen underliggende sykdom.


Dere har funnet, at du har lav beintetthet, og det vil sannsynligvis forklare bruddene du har pådratt deg.


Du skriver at du holder deg i god form, er aktiv, spiser sundt og bruker ingen medisiner som kan påvirke skjelettet. Du står da igjen med spørsmålet, om du bør vurdere å bruke medikamenter som øker styrken i skjelettet. Det avgjørende da om du er utsatt for å pådra deg mer alvorlige type brudd, som rygg- og lårhalsbrudd. Det vil sikkert være lurt, om fastlegen forhører seg med en revmatologisk avdeling om veien videre i forhold til om man skal starte med medikamentell behandling eller ikke.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-