Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prolaps, og usikker på hva legen mener

Spørsmål

Hei, Føler jeg får litt uklare svar fra lege. Var på legevakten for ca 2 uker siden etter smertene ble uutholdelige (Har totalt vart i 5 cirka uker). Han sendte rekvisisjon til MR. De fremskyndet timen min slik at jeg slapp til etter få dager. Var hos legen par dager senere. Hun mente det var noe muskulære problemer. 1 time etter jeg gikk derfra så fikk hun svar på MR, som ga diagnosen som er vedlagt på bildet. Jeg har prøvd Voltaren, Ibux, Paracet og Tramadol. Voltaren og ibux vil jeg si ga null lindring. Ingen av disse hjelper særlig å ta før aktivitet. Jeg skrev til hun igår hva jeg mente om medisinene. Tramadol fungerte som bedre "rehab" etter de sterkeste smertene kom. Som i at smertene forsvinner raskere etter at jeg ligger meg ned etter å ha tatt disse. I motsetning til Ibux 600 og Paracetamol 1000mg, hvor smerten sakte forsvinner. Det virker også som det går lengre og lengre tid før de verste smertene forsvinner etter at jeg legger meg ned. Sykemeldingen min går ut 8 august, og jeg jobber som selger og går mye på jobb på hardt betongunderlag. Vet ikke hvordan det kommer til å gå, for smertene kommer veldig fort når jeg går på hardt underlag, og jeg føler de eskalerer veldig fort. Det er vesentlig å nevne av jeg føler ikke store eller medium smerter i selve ryggen/korsrygg. Det er hovedsaklig i høyre rumpeball, lår, legg og i ny og ne under foten høyre side når det er på sitt verste. Er og blitt relativt nummen under, ved sidenav og litt oppå høyre side av foten. Samt nederste ankel kul og bak leggen høyre fot. De siste dagene har jeg i ny og ne fått følelsen av at noen berører meg med 1. finger oppover leggen fra akilles og litt oppover leggen. Kraften i foten er svakere, og å stå på tå høyre fot går ikke. Da faller bare ankelen ned igjen etter noen millisekunder. Det virker alltid som det går bra når jeg våkner, helt til jeg begynner å bevege meg. Da kjenner jeg smerter i korsryggen ved for langvarig ligging, som må være veldig lenge, og det går fort over. Håper dette var forståelig og ikke for hulter og bulter.

Mann 30
Svar

Hei.


I MR-beskrivelsen som du har vedlagt, fremgår det at du har et høyresidig prolaps i nivå L5/S1, altså mellom nederste ryggvirvel og bekkenbeinet. Det forklarer dine smerter i sin helhet. Det finnes med andre ord ingen usikkerhet om hva smertene dine skyldes. 

Prolaps vil i de aller fleste tilfeller tilheles av seg selv, og selv om det kan gå mange måneder, så er prognosen stort sett svært god, og du vil bli smertefri igjen. Mens man venter på å bli god, er det viktigste å være i bevegelse og å bruke smertestillende medisiner, som tillater at man er i bevegelse og eventuelt arbeid, -avhengig av hva slags arbeid man har og om man klarer det.


I din henvendelse til oss har du ikke skrevet noe spørsmål, og det er derfor dessverre ikke klart for meg hva du ønsker informasjon om eller lurer på. Du skriver imidlertid at du får "uklare svar fra lege", og kanskje det er dette som gjør deg usikker, -om du er det.

Din lege oppfattet dine plager som muskulære før MR-svaret forelå. Da ble det følgelig stilt feil diagnose, hvilket skjer nå og da. Men nå vet jo legen hva årsaken til plagene dine er, og da er jo dette historie og ikke lenger noen uklarhet.

Så jeg forstår nok dessverre ikke hva du nå sikter til, når du viser til "uklare svar fra lege". Symptomene dine skyldes prolapset, så ingenting er uklart her.


Videre så tar du opp dette med at sykmeldingen din går ut snart, og at du er usikker på om hvordan det vil gå på jobb. Det vil blant annet avhenge av hvilke og hvor mye smertestillende du tar, naturligvis. Så det er viktig at du får de smertestillende medisiner som du trenger, fra fastlegen din. Du må fortelle fastlegen hva som virker og hva som ikke virker, for ellers vil ikke legen kunne gi deg korrekte medisiner.  Du kan enten forsøke deg i arbeid når sykmeldingen går ut, og se hvordan det går, eller så kan du få forlenget sykmeldingen, om du og legen din vurderer det slik at dette ikke vil fungere, med din nåværende grad av plager og smerter. Et godt alternativ er ofte å begynne i redusert stilling, altså for eksempel 30-40-60 % sykmelding og tilsvarende friskmelding. Da får du kortere og mindre slitsomme dager, og du vil kunne se hvordan det fungerer. Og om det fungerer greit, så kan du utvide friskmeldingen etterhvert.


Begynner du imidlertid i fullt arbeid når sykmeldingen går ut, så kan dette enten gå bra (med smertestillende medisiner), og da er alt vel, og du kan bare vente videre på bedringen som etter alt å dømme vil komme med tiden. Og går det ikke bra, så må jo legen din sykmelde deg. Kriteriet for sykmeldingen er at man har en helseplage eller sykdom som er til hinder for å utføre arbeidet. Og har en for sterke smerter til å klare arbeidet, er jo forutsetningen for sykmelding tilstede. 


Håper at informasjonen her kan være til hjelp for deg videre. Det er viktig å vite at prognosen er svært god, og at de aller fleste blir helt gode av sitt prolaps, med en god del tid til hjelp.

God bedring.