Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prolaps og isjialgi

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 20 år som har vært til MR undersøkelse. Jeg bedde om rapporten, men forstår ikke de faglige utrykkene. Jeg har forstått at jeg har prolaps, men lurer på hvorfor smertene ikke blir noe særlig bedre, da jeg begynte å merke smertene i november/desember 2019. Jeg var til MR i mai 2020 og fikk da påvist prolaps. Jeg sliter mest med de strålende smertene ut i venstre ben og prikkingen i leggen. Disse smertene har jeg daglig. Kunne du ha tolket rapporten til meg på en forståelig måte? Jeg lurer også på hva jeg bør gjøre videre, om jeg skal oppsøke fysio/kiropraktor. Hva tenker du er best ut i fra hva du kan se på bildene og rapporten?

Kvinne 20
Svar

Hei!


MR-bildene dine viser at du har en svært moderat scoliose i ryggen, hvilket betyr at du har litt S-fasong på ryggsøylen observert bakfra. Dette vil jeg anta er kjent og har vært fulgt opp fra du var barn.


I nederste nivå av brystryggsøylen, har du "schmorlske legemer", som betyr at mellomvirvelskiven har trykket seg litt inn mot nabovirvlene. Dette er neppe aktuelt i denne sammenheng.


I nederste nivå av lenderyggen, L4/L5, har du fått påvist et prolaps som trykker mot den avgående L5-roten på venstre side. L5-roten er en del av isjiasnerven, og vil derfor kunne gi deg isjias, slik du nå beskriver i venstre beinet ditt.


De fleste blir bra, i hvert fall langt bedre ila 3 måneder. Uten bedring kan man vurdere å fjerne prolapset kirurgisk, og du vil med stor sannsynlighet bli symptomfri etter svært kort tid. Dette kan du diskutere med din fastlege. Jeg kjenner dessverre ikke dokumentasjonen for kiropraktisk behandling av denne problemstillingen, men jeg vil trygt kunne anbefale deg å vurderes av en fysioterapeut.


For alle med trykk mot nerverøtter i ryggen, skal tre forhold lede til umiddelbar oppsøking av lege: manglende kontroll av blære, tap av kraft i beinet, og raskt eskalerende smerter som man ikke får kontroll over.


Lykke til!


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-