Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prolaps i ryggen eller er det muskulært?

Spørsmål

Skadet korsyggen på jobb tidligere i år, da jeg i en lang periode måtte utføre tunge løft. Jeg hadde kjent at det var "noe" som ikke var helt bra en stund, men tenkte det var strekk og gjorde ingenting med det. En kveld i januar etter dette løftet fikk jeg plutselig intense smerter i korsryggen, og det føltes som noe smalt i ryggraden. På det verste klarte jeg knapt å gå over gulvet, og greide ikke å bøye meg i det hele tatt eller ligge. Jeg ble sittende i sofaen i dagesvis og var sykmeldt omtrent 14 dager som følge av dette. Fikk da xylocain-injeksjoner på begge sider av ryggen, selv om det i hovedsak var venstresiden som var vond. Hadde en døll verk i ryggen i ukesvis etter jeg begynte i arbeid igjen, men så gikk det over etterhvert. I juni begynte jeg å kjenne på det samme ubehaget når jeg bøyde meg, da jeg igjen måtte utføre veldig tunge løft. For en drøy måned siden ble jeg igjen sykmeldt, men denne gangen gikk jeg til lege før det ble altfor smertefullt. Jeg fikk xylocain-injeksjon på nytt, og 2 dager sykemelding. Legen mente smertene kom av kramper i musklene rundt ryggraden, grunnet små rifter. Ryggen føltes veldig bra i flere dager, så jeg tenkte ikke mer på det. Men for 2 uker siden fikk jeg plutselige smerter i korsryggen igjen, denne gangen uten forvarsel og uten at jeg hadde utført noen løft den dagen. Jeg gikk bare over gulvet når smertene inntraff, og igjen var det spesielt venstresiden som var vond. Jeg kunne ikke ligge i sengen på 2 dager, og greide ikke å knyte skoene. Fikk xylocain-inj. på nytt, men denne gangen fikk jeg også beskjed om å smøre med voltarol gel og ta paracet - som hittil ikke har hjulpet. Det går fint å gå med tanke på rygg, men det er vondt å sitte, ligge, bøye, og løfte, og i tillegg går nå smertene ned i venstre lår, og jeg får "kramper"/vibrasjoner rundt venstre ankel + legg når jeg sitter eller ligger. Disse gjør ikke vondt, men det føles ubehagelig. Kan dette være prolaps i stedet for muskulært? Lege sier det ikke er noe mer han kan gjøre.

Kvinne 24
Svar

Hei.


Når du har smerter ned i låret og kramper/vibrasjoner i ankel og legg, så er det enhver grunn til å tenke at dette skyldes et prolaps. Det er imidlertid ikke av noen vesentlig praktisk betydning å vite om det er prolaps eller bare "vanlige" ryggsmerter, for behandlingen er den samme, unngå smertefulle aktiviteter, være i moderat bevegelse, bruke smertestillende til det går over. 

Prolaps har en riktig god prognose, siden omtrent 90% blir smertefri i løpet av 3-4 måneder. Bilder og spesialisthenvisninger har ingen nytteverdi her og nå. Det du imidlertid trenger, er sterke nok smertestillende, slik at du klarer å være i bevegelse (noe som fremskynder bedring). Så det at din lege sier at han kan gjøre, stemmer ikke helt, for du får jo bare paracetamol og voltarol gel, og det virker tydeligvis ikke godt nok. Derfor bør legen din skrive ut sterkere smertestillende til deg, slik at du kan holde deg i bevegelse i tilstrekkelig grad. I tillegg kan legen vise deg øvelser du kan gjøre, gi råd om tilpasset trening, eventuelt gi deg en gradert sykmelding etterhvert, slik at du slipper å være fullt sykmeldt i for lang tid.

Håper det var grei informasjon. God bedring.