Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Potensiell skade i ryggen

Spørsmål

Hei Gard! For 14 mnd siden var jeg i en ulykke med en liten båt der jeg ble slengt et stykke opp i luften før jeg falt rett ned på et hardt plastsete med rumpa først. Jeg ble stående i bue pga smertene i ryggen (lokalisasjon thorakalt/lumbalt), og i ettertid har det vært opp og ned med ujevne smerter. Noen ganger er det verk, andre ganger kniv i ryggen. Nå er det verre enn noen gang. Noen ganger føles det som om ryggen er hengslet av, mens andre ganger kjennes det ut som om noe er på vei ut/presses ut av området der jeg har vondt. Det er veldig ustabilt når jeg løfter ting (veldig nær ved å få kink ofte), og her den andre dagen klarte jeg ikke å dreie ryggen (snu meg mens beina var plantet i bakken). Det var helt stopp (litt bedre nå heldigvis). Jeg er henvist til røntgen, men jeg er redd de ikke vil finne noe der siden det er over 1 år siden. Og hvis de da ikke finner noe, er jeg da dømt til å ha en ustabil, vond rygg resten av livet? Det hemmer meg en del da det til tider gjør vondt å både sitte og ligge. Det er bedre å stå, men det er heller ikke helt optimalt hele tiden. Jeg kan også nevne at høyre ben dovner litt bort dersom jeg ligger på rygg med beina trukket opp mot kroppen. I tillegg har jeg vondt i hoftene på baksiden nedover rumpeballene (kjennes ut som om musklene er "trette"/smerte etter et maratonløp). I tillegg er jeg ganske stiv om morgenen når jeg står opp og kan våkne om natten pga verk i området og må derfor skifte liggestilling ofte. Mvh Dame 38 år

Kvinne 38
Svar

Hei!


Jeg får forståelse av at dette var mer enn en bagatellmessig skade ut fra skademekanismen. I og med at du landet på baken, men fikk smerter i overgangen mellom lende- og brystrygg, vitner om at kreftene har gått aksialt opp gjennom ryggsøylen din.


Det er ikke mulig for meg å si hva dette er, men det er jo nærliggende å mistenke at det kan ha tilkommet en skade i et virvellegeme.


Det er ikke sannsynlig at du er ustabil i ryggen. Likevel kan man ved enkelte skader oppleve at mindre leddforbindelser eller leddbånd skades, slik at tilstøtende segment av ryggen blir for mobile i forhold til hverandre.


Det at du beskriver bortdovning og smerter som løper båndformet i det høyre beinet ditt, er også suspekt på at det kan ha tilkommet enten en akutt forsnevring av plassforholdene til en nerverot, eller at det er forhold ved ryggen som endrer seg i ulike stillinger eller ved ulik grad av belastning.


Jeg synes helt klart at et røntgenbilde er på sin plass. Det er vel heller usikkert om dette kommer til å vise brudd hvis disse er mer subtile, og vil heller ikke vise brudd annet enn i selve virvellegemet. CT vil i så måte være en langt bedre undersøkelse for å se etter brudd, og stående, belastede røntgenbilder vil kunne vise om det foreligger tegn til øket bevegelse mellom virvellegemer. For å vurdere plassforhold for nerverøtter og skader i leddbånd vil MR være påkrevet.


Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-