Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plutselig vondt i håndleddet, ingen skade

Spørsmål

Hei. Jeg fikk plutselig veldig vondt i hånda mi. Det er så vondt, at jeg sliter med å bære noe, løfte ungen min (12mnd), støtte meg på hånda osv. Jeg lurer på hva dette kan være. Er det bare en senebetennelse? Har hatt det i armen før, men aldri i håndleddet. Føler og senebetennelse er mer stigende smerte om du ikke slutter å bruke hånda, mens dette er mer momentant smerte. Kan det være brudd? Har ei venninne som hadde et brudd i hånda uten å vite om det, og som hun hadde fått av "ingenting". Kan det være noe med sener og ledd? Bare en strekk? Er det vits å dra til legen? Hva burde jeg gjøre? Legger ved et bilde. Smertene sentreres med sirkelen, og de kommer spesielt om jeg prøver å bevege hånda i pilens retning.

Kvinne 26
Svar

Hei.


Jeg ser på bildet du har vedlagt, at smerten ser ut til å komme fra leddet mellom underarmsbeinet som heter radius, og hånden. Det at du trigger smerten ved å bevege hånden slik du har vist med pilene, taler også i retning av at det er i dette leddet smerten sitter. Du har ikke hatt noen skade, og da er brudd, slik du er inne på, henimot utenkelig. 

Leddsmerter kan oppstå som følge av belastning eller uten at man greier å identifisere årsaken, og kan da ofte forsvinne av seg selv. Beste løsning for å oppnå dette, er isåfall å avlaste dette leddet i en periode, for eksempel med en elastisk bandasje eller enda bedre en spesiell håndleddsskinne som du kan kjøpe på apoteket. Den avstiver leddet og hindrer bevegelse, mens du kan bevege fingrene og bruke hånden forøvrig. Dette kan du trygt forsøke. Blir det da bedre, og du blir helt god, så er saken løst, men skulle du ikke bli bedre, tenker jeg at en legeundersøkelse kan være aktuelt etterhvert. Revmatiske sykdommer kan oppstå, og om du har flere tilfeller av revmatisme / leddgikt i familien, så øker det sannsynligheten. Det vil ofte kunne påvises med blodprøver. 

Men altså i første omgang ville jeg bare forsøkt å avlaste leddet, for å se om det ikke er det som skal til. Og en god kjøreregel forøvrig med alle "vondter" er at du kan gjøre alt som ikke gjør vondt, men gjør noe vondt, så la det være. På en slik måte legger man forholdene best mulig til rette for en spontan tilheling.

God bedring.