Plager rundt hofte og lår

Spørsmål

Har i alle år vert plaget med hofta. Den går nesten ut av ledd og av og til får jeg veldig vondt, men etter litt ro går det over. Er noen treniningsøvelser jeg ikke kan ta men pytt pytt. For to uker siden var jeg og gikk tre dager i Trollheimen. Bar en sekk på under 10 kg. Var ikke tungt å gå. Må da jeg kom hjem fikk jeg veldig smerter i Venstre hoft. Når jeg trykker eller kommer borti øvre del av hofta gjør det sinnsykt vondt i nedre del av hofta. Over det området hvor det blir vondt kjennes huden om og sår og det kjenner ut som noen stikker meg i huden og kjøttet. Den følelsen har jeg hele tiden no. Og det blir ikke bedre. Jeg får ikke trent og i dag på jobb var det ubehagelig å gå mye. Det er ikke noe som vises på huden. Tror ikke jeg er hoven, i såfall er det veldig lite.

Kvinne 39
Svar

Hei!


Jeg tror det er helt usannsynlig at du får hoften nesten ut av ledd - dette krever vanligvis svært mye energi, eller forutsetter en tidligere skade hvor det har oppstått et brudd i hofteskålen, og jeg tror du ville ha nevnt noe slikt. I tillegg kan man også se dette i situasjoner hvor man er født med ekstremt grunne hofteskåler, men da ville du trolig også ha langt mer kroniske plager fra hoften enn det du beskriver.

Jeg tror heller det kan være tale om et eller annet mekanisk fenomen du kan oppleve ved visse leddutslag eller øvelser, feks intern snaping hip, femuroacetabulær impingement, ischiofemoral impingement...


Utredning av dette tror jeg vil kreve at du blir henvist til en ortopedisk poliklinikk hvor man kan bestille relevante bilder av hoftene dine i forkant av undersøkelsen.


Det fenomenet du beskriver på oppe og nede i hoften kan jeg ikke umiddelbart sette i sammenheng med de plager du ellers nevner. Min første tanke var at dette kunne være en form for nerveknip i lyskekanalen. Dette kan gi opphav til en tilstand som kalles meralgia paresthetica, hvor man kan oppleve brenning, stikking og prikking i huden på utsiden av låret. Denne diagnosen er relativt enkel å stille hvis man husker på den, og du kan diskutere med fastlegen om muligheten for dette.


Lykke til!