Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Parasittsykdommer i bær og frukt

Spørsmål

Jeg har av til litt angst for når jeg har spist jordbær eller frosne blåbær fra Sør - Europa. Jeg har hørt at det kan i verste fall kan være egg fra revens dvergbendelorm på bærene. Eller man kan i verste fall få noen egg på hendene ved kontakt med dyr. Mitt spørsmål er: Hvor stor sannsynlighet er det for at man blir syk/alvorlig syk om man er uheldig å svelger noen få slike egg fra revens dvergbendelorm. Blir man alltid syk, eller er det mer sjelden at det utvikler seg til sykdom hos mennesker.

Mann 63
Svar

Hei,


For å ta det siste først, sjansen for å bli syk er liten, og jeg kan ikke finne noen dokumentasjon på at akkurat denne parasitten har blitt funnet i importerte bær. Enn så lenge er heller ikke revens dvergbendelorm påvist i Norge, så du behøver ikke bekymre deg nå. 


Når det er sagt, så er Echinococcus multilocularis, eller revens dvergbendelorm, nok på vei til Norge også, og vi må tenke på dette når vi spiser bær og frukt som kan ha blitt utsatt for smitte via urin eller avføring fra dyr her i landet. Samtidig er det viktig å huske at selv i land hvor denne dvergbendelormen er utbredt, er sykdom ikke vanlig. Det vil si at sjansen for å bli smittet er lav. Du behøver mest sannsynlig ikke bekymre deg for at bær og frukt som er dyrket kommersielt er smittet av denne parasitten, men det har vært utbrudd av andre sykdommer fra importerte fruktprodukter. Mer om det litt lenger ned i svaret. 


Dvergbendelormen finnes i Sverige, Danmark, på Svalbard og mange andre steder i verden. I Norge har vi et aktivt villmarksliv, vi jakter, spiser frukt, bær, sopp og andre nyttevekster vi finner i naturen. Dette gjør at norske myndigheter antar at når dvergbendelormen er etablert i Norge, noe den nok vil bli, hvis den ikke allerede er her, så kommer nordmenn til å ha en høyere risiko for sykdom enn mange andre befolkninger som ikke er like friluftsorienterte. Vitenskapskomiteen for mattrygghet skrev om dette i 2012, og man kan lese mer her:

https://vkm.no/download/18.175083d415c86c573b5d7232/1500734091094/d35674e4f0.pdf

Hovedvert for dvergbendelorm er rev, men også hund, mårhund og ulv kan være vert for parasitten. Hvis vi tar hunder og katter til utlandet er det derfor veldig viktig at vi følger reglene og behandler dem for parasitter de kan fange opp på reise. Det tar mange år fra man er smittet til man blir syk, og det kan være en alvorlig sykdom å ha hvis man ikke blir diagnostisert riktig eller tidlig nok. 


Generelt er sjansen for å bli smittet lav, men for å være helt sikker bør man vaske bær man plukker i naturen eller koke dem. Frysing dreper dessverre ikke denne parasitten. 

FHI anbefaler ellers at man varmebehandler frosne bær fra utlandet fordi det har vært andre sykdommer i dem.  Du kan lese om dette her, hos Folkehelseinstituttet. Dette er lenker fra et par år tilbake, men det er viktig informasjon. 


https://www.fhi.no/sv/utbrudd/oversikt-over-storre-utbrudd/utbrudd-av-hepatitt-a-i-norge

https://www.fhi.no/sv/utbrudd/oversikt-over-storre-utbrudd/utbrudd-av-norovirus-infeksjon-i-no


Det er bra å følge med på FHIs sider da de holder oss oppdatert om blant annet revens dvergbendelorm. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD