Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Øvelse mot akillessenebetennelse

Spørsmål

Jeg er bosatt i Spania, men tilbrakte sommeren i Norge. Den 20/8 var jeg hos lege fordi jeg hadde smerter og hevelse i høyre fot.- Jeg fikk diagnosen: Betennelse i Akillessenen, og jeg fikk resept på Mimovo 500mg/20mg, med beskjed om å ta en tablett morgen og kveld i ti dager. Dette gjorde jeg på tross av at tablettene gjorde at jeg følte meg uvel. Foten ble ikke bedre. Jeg er nå tilbake i Spania. Trodde kanskje at dette ville gå over av seg selv etter hvert, men nei. Foten er fremdeles hoven, og vond bak i helen. Det er ventetid hos fastlegen her nede, kan du/dere foreslå en alternativ behandlingsmåte for dette smertefulle problemet?

Mann 83
Svar

Hei.


Akillessenebetennelse kan være svært langvarig, opp til både ett og to år. Den kjennetegnes blant annet av en fortykket og øm akillessene, og verst smerter om morgenen, som bedrer seg ved gange utover dagen.

Tablettkurer som det du fikk, har ofte svært liten eller ingen effekt.


Nå kan naturligvis ikke jeg uten å undersøke deg få bekreftet at det er akillessenebetennelse du har, men om du har det, så er følgende behandling det mest effektive:


Det er en øvelse som skal gjøres daglig, og den går ut på følgende:

Stå i et trappetrinn eller liknende, og støtt deg i veggen. Stå på forfoten / tåballene, på den vonde foten. Foten du ikke skal behandle, holder du hevet fra overflaten, slik at den ikke brukes. Senk deg rolig ned så langt du kan, til leggen og akillessenen strekkes maksimalt. Hold lett bøy i kneet hele øvelsen. Når du er på det laveste punktet, hever du deg sakte opp igjen, så langt du klarer, helt til du står på tå. Bevegelsen skal skje så sakte som overhodet mulig, og det skal være så tungt som mulig. Bruk gjerne 3-4 sekunder ned, og det samme opp. Jo senere og jo tyngre jo bedre. Det skal være så tungt at du ikke klarer stort mer enn 4-5 repetisjoner. Merker du at du klarer mer, så kan du holde litt igjen i veggen, for å gjøre det tyngre. 

Etter 4-5 supertunge og supersene repetisjoner tar du et par minutts pause, for så å gjenta det samme. Dette gjøres 3 ganger.

Etter noen uker pleier dette å hjelpe, og det er noe av den mest effektive behandlingen mot akillessenebetennelse som finnes. Medisiner har ikke like god effekt som dette, så gjør avgjort dette før du eventuelt oppsøker lege, for legen har som hovedregel ikke noe mer effektiv behandling enn dette å tilby.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-